Ide kerülnek az épülő utak mentén talált régészeti leletek

EB • 2012. október 04., csütörtök •
Magam sem gondoltam volna, hogy milyen érdekes utam lesz, mikor Dr. Kiss Péter régész a Savaria Múzeum raktárbázisába invitált. Ne egy koszos, lim-lomos, pókhálóval beszőtt kis kuszlikot képzeljünk el. Itt rend és fegyelem uralkodik, a legapróbb tárgy is nagy jelentőséggel bír. Minden darab kapcsolódik egy nagy egészhez. 2000 éves múltunk elevenedik meg, kel táncra a ma képzeletével és repít a jövőbe.

2008-ban vásárolta a Vas megyei Önkormányzat a múzeum számára ezt a raktárt, amiért a mai napig nagyon hálásak vagyunk-, kezd bele a történetbe dr. Kiss Péter. Azóta sikerült felfejleszteni, kiépült a régészeti tároló rendszer első három üteme, amelynek köszönhetően valamennyi Vas megyében előkerült és őrzött műtárgy ebbe a raktárbázisba került. Öt raktár összevonása nyomán 18 ezer tonna tárgy van itt dobozokban, rekeszekben, zacskókban. E mellet, mivel ez egy komplett raktár, itt kerülnek elhelyezésre a történeti gyűjtemények a tárgyai, és különböző búrok is. Van itt hatalmas ruhásszekrény (hány nő örülne neki, fut át az agyamon), és egy letűnt kort idéző zongora is. Kicsit poros ugyan, de bizonyára megtöltené muzsikával az egyébként visszhangzó csarnokot.

Nincs idő sokat elmélkedni, megyünk tovább. Lakat kattan, zár nyit, és már a dobozrengeteg között is vagyunk. A dobozokon feliratok olvashatók- magyarázza régész projektvezető. A betűk és számok sorozata nem valami titkos kód, hanem azt mutatja meg, melyik ásatás során mikor került elő, mit tartalmaz.

Mi lesz a már beszámozott, de még üres polcokkal?- kérdezem. Még van egy minimális kapacitásunk, ide az előttünk álló 86-os ásatásai során előkerült leletanyagok kerülnek majd. Ezzel kapcsolatban egy későbbi anyagunkban még részletesen foglalkozni fogunk. Annyit elárulhatunk: már gőzerővel folynak az előkészületek, hamarosan látványosan is megkezdődik a munka.

180 fokos kanyart veszünk, a másik oldalon olyan műtárgyakat látunk, amelyek egészben kerültek elő. Elsősorban temetkezési tárgyak, római kori temető emlékek vannak itt: különböző korsók, urnák, kerámia edények. Méretüknél fogva nem férnek bele dobozba, ezért szabadon állnak.  Most aztán mindent a szemnek és a kéznek. Egy kisebb kaspót jól szemügyre veszünk. A csillogó pontocskák azt bizonyítják, hogy az agyagot homokkal soványították. Ez az anyag és forma egyértelműen római korra jellemző- folytatja. Miközben vezetőm elmondja a róla való tudnivalókat, azon gondolkodom, hogy is lehetett ebből enni - inni. 2000 év távlatából elképzelhetetlennek tűnik.

Egy kisebb temperált helyiség is helyet kapott is, ami arra szolgál, hogy az állandó hőmérséklet és páratartalom megóvja a kényesebb anyagokat, úgy, mint a fát, falfestményeket, és egyéb szerves anyagból készült tárgyakat.

Hosszú munka előzi meg a rendet, természetesen nem rögtön a polcra kerülnek a tárgyak. 2011-ben átadásra került egy négyhelyiséges előkészítő részleg is. Ide szállítják az ásatáson előkerült még koszos, szennyezet leleteket, melyekről még csak sejteni lehet, hogy mik lehetnek. Innen bekerülnek egy átmenő raktárba, majd a vizes helyiségben megtörténik az elsődleges tisztításuk. Ez a kerámiákra vonatkozik, a fémek és az üvegek tisztítása nem, hanem a restaurátorműhelyben történik-, mondja dr. Kiss Péter.  A következő állomás a szárítóhelyiség.

Előfordult már hogy egy koszos, poros tárgyról kiderül, hogy egy értéktelen cserépdarab?- teszem fel a kissé laikusnak ható kérdést. Általában ez nem szokott előfordulni, mert a megtalált leletről már az ásatáson tudjuk, hogy melyik korban készítették, így, már ott levonhatjuk a következtetéseket. A tisztítás után természetesen előfordulnak meglepetések, például hogy egy egészben behozott urna számos értékes ékszert, üvegcsét tartalmaz. Volt már olyan is, hogy egy nagyon szép bronztükör került elő egy urnából.

Sokszor halljuk a negatív kritikát, hogy a régészet miatt csúsznak beruházások, projektek. Amikor azonban ennyi tárgyi emlék egy helyen rendszerezve van, rádöbbenhetünk: igen is kell valami, ami összeköti a múltunkat a jelenükkel, ami megmutatja, mik voltunk, honnan jöttünk. Már készülőben van egy vitrines látványtár kialakítása is a raktárbázison belül, ahol a nagyközönség is megcsodálhatja majd az évezredes tárgyakat.

közösség

további frisss

lap tetejére