Húszezer résztvevő: Sikeres volt a Herényi Virágút

SzR-HCs • 2015. április 26., vasárnap •
Április 25-26-án már tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Herényi virágút c. rendezvényt, mely Magyarországon egyedülálló módon, a kb. egy négyzetkilométeren elhelyezkedő, mintegy 30 helyi virág és dísznövény kertészet és vállalkozás bemutatkozása és vására.
Húszezer résztvevő: Sikeres volt a Herényi Virágút

Szekér Tamástól, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnökétől megtudtuk, hogy a Herényi Virágúton  a virág és a dísznövények iránt vonzódó, a tavaszi virágosítási akciókra és a különleges programok iránt érdeklődő mintegy húszezer ember vett részt. Az eseményt Hende Csaba országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar polgármester is a helyszínen köszöntötte.  

Az akció céljai között említették a szervezők, hogy az itt élő, illetve itt tevékenykedő kertészeknek bemutatkozási és értékesítési lehetőséget adjanak a nagyközönség előtt, emellett idegenforgalmi látványosságként mind szélesebb körben, határon innen és túl is megismertették a környezeti és kertkultúrát, a virágosítást egy kellemes szabadidős, kulturális program keretében. 

A rendezvény különlegessége, hogy Szombathely herényi - kámoni városrészében, -  mely terület 1950-ig önálló kisközségként működött - a kiállító és portékáit kínáló  kertészek többsége egy összefüggő útvonalon, illetve közvetlen közelében lakik vagy a telephelye van itt, tehát mindenképpen kötődik ehhez a területhez.
Maga a Virágút is ezt a természetes útvonalat követi, - ami a régi Herény község területén fekszik - tehát a  a Bertalanffy utcától, majd a Hóvirág és Tulipán utcán, valamint a Csók István utcán keresztül jutunk el a végállomásig a Béke térig, - ahol Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. telephelye, valamint a  rendezvényt szervező és koordináló szervezet a Herényi Kulturális és Sportegyesület székháza, a Herényiek  Háza  található.

A virágúton résztvevők körében megtalálhatók voltak az egynyáriakkal,  kétnyáriakkal,  balkon növényekkel, évelőkkel, fenyőfélékkel, szobai cserepes növényekkel, bonsaival,  díszcserjékkel, díszfákkal, vágott virággal, oltványokkal,  szoliter díszcserjékkel és egyéb  dísznövényekkel,  foglalkozó kertészetek. Különlegessége még a területnek, hogy 2 nagy meghatározó  kertészeti vállalkozás működik a területen, az 1949-ben alapított  Prenor Kertészeti és Parképítő Kft, valamint az 1990-ben alapított - csomagküldő szolgálatáról is országos hírnévnek örvendő - Starkl Kert Kft. Mindezek mellett  az évek során  több közepes méretű  -  több alkalmazottal dolgozó - és  egyéni  valamint családi vállalkozások nőttek ki az idők folyamán a területen. 
Külön érdekessége a területnek, hogy  itt helyezkedik el az 1891-ben alapított  európai hírű Kámoni Arborétum is. A Virágutat különböző kulturális programokkal, kézműves kirakodóvásárral színesítjük  és a „Borvirágsarkokban” a dunántúli   régiók boraiból bemutató és borkóstoló egységek  várták a látogatókat.
A gyermekeket lovaglási lehetőségekkel, állatsimogatóval, bohócprodukciókkal, ugráló várral,   kézműves foglalkozásokkal és egyéb meglepetésekkel  várták.
A Herényi Virágúton  a virág és a dísznövények iránt vonzódó,  a tavaszi virágosítási akciókra és a különleges programok iránt érdeklődő emberekre számítottak, akik között  a családosokra  külön figyelmet fordítottak szerteágazó programokkal. Rendezvényünk által igazi kikapcsolódásra és egyúttal esztétikai élményekre is szert tettek az ide látogatók.    

 

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére