Ne féljünk segítséget kérni és segítséget adni!

Szerző: frisss.hu Fotó: frisss.hu • 2018. február 12., hétfő •
Tudták azt, hogy ha ma Magyarországon bárhol, bárki felhívja a 112-es segélyhívó telefonszámot, az két központban csöröghet, Miskolcon, vagy Szombathelyen, az egykori Határőr laktanyában kialakított Hívásfogadó Központban? Az ott dolgozó, professzionálisan felkészített szakemberek rendkívül fontos feladatot látnak el, ráadásul nem is unatkoznak, ugyanis a központok felállítása óta több mint 18 millió beérkező hívást kezeltek, ebből csak tavaly 4 millió 700 ezret.
Ne féljünk segítséget kérni és segítséget adni!

Nyílt nap keretében ismerkedhettek az érdeklődők a Szombathelyi Hívófogadó Központ mindennapi életével, munkájuk fontosságával a Söptei úti egykori Határőrlaktanya falai között.  Kicsik és nagyok kíváncsian figyelték, mi történik akkor, ha egy segélykérő telefon fut be a "112-es központba".
Érdeklődve nézték a vendégek az informatikai rendszer gyors működését, láthatták, hogy milyen gyorsan jut el az információ a készenléti szervekhez, legyen az mentőszolgálat, katasztrófavédelem, vagy rendőrség, sőt még teszt hívások lebonyolítására is volt lehetőség.

Érdekes előadásokat is hallgathattak a jelenlévők, dr. Nagy Lajos például a stroke megelőzéséről, a bajbajutottak gyors megsegítéséről tartott prezentációt. Kihangsúlyozta, minden perc fontos lehet, tehát, ha magunkon, vagy egy társaságunkban lévőnél észlelünk stroke-ra, vagy infarktusra utaló jeleket, ne habozzunk, hívjuk a 112-t, és érkezik a szakszerű segítség.

Ezt követően délben a Terrorelhárítási Egység tartott bemutatót a gyermekek nagy örömére, majd mindenki kipróbálhatta a tűzoltóautókat, mentőautókat is.  Az első emeleti termekben életmód-vezetési szakértők tartottak előadásokat és a félautomata defibrillátort is bárki kipróbálhatta.  

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője az eseményen elmondta: " Egy ilyen rendezvény nemcsak azért lényeges, hogy a civil lakosság megismerkedjen a segítségkérés fontosságával, a készenléti apparátus munkájával, hanem azért, hogy kifejezzük tiszteletünket azok számára, akik a nap 24 órájában, az év 365 napjában, akár több nyelven is  fogadják a segélyhívásokat és a megfelelő helyre irányítják a mentőket, a rendőröket, vagy épp a katasztrófavédőket. "

A nyílt napon Hablicsek Nikoletta rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Ügyeleti Osztályának vezetőse elismerő okleveleket adott át a Szombathelyi  Hívásfogadó Központ 4 legjobb dolgozójának.

Ezen a napon minden látogató érezhette azt, hogy egy baleset, vagy bűncselekmény átélését követően professzionális szakemberek veszik fel a versenyt az idővel nap, mint nap, értünk állampolgárokért, vagy a hazánkban tartózkodó turistákért. Biztonságban érezhetjük magunkat, hangzott el többször is.

Ahogy Hende Csaba fogalmazott: " Az, hogy Magyarország és benne Szombathely bűnügyi mutatói egyre jobbak, az egy közös munka eredménye, melyben a rendőrökön túl, minden olyan embernek szerepe van, akik azért dolgoznak, hogy hazánk és városunk egyre biztonságosabb legyen."

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére