Wass Albert példát mutatott magyarságból

SzR-HCs • 2015. január 10., szombat •
A Vitézi Rend Vas-Zala Megyei Törzskapitánysága szervezésében a Kolozsvár melletti Válaszúton 1908. január 8-án született erdélyi magyar íróra és költőre, Wass Albertre emlékeztek a vasi megyeszékhelyen. A szombat délelőtti eseményen Koczka Tibor alpolgármester kijelentette, hogy Wass Albert gyökereit nem feledve mutatott példát magyarságból. A kámoni Krisztus Király templom előkertjében felállított szobornál a Vas megyei Közgyűlés, Szombathely Megyei Jogú Város, Kőszeg város, valamint a Polgári Egyesület Szombathelyért nevében helyeztek el koszorút a megjelentek.
Wass Albert példát mutatott magyarságból

Kovács Jenő, a Vitézi Rend Vas-Zala megyei törzskapitánya ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy ,,a huszadik egyik legnagyobb írójáról, költőjéről és legnagyobb közéleti alakjáról emlékezünk ma. Örömteli hír, hogy a jelenlegi városvezetés két alpolgármesterrel van jelen az emlékezésen, és Nyírő Józseffel együtt tanít Téged a magyar irodalom." Hozzátette: Minimum 24 helyen emlékeztek meg Wass Albertről ezen a hétvégén, és a vitézi rend próbálja továbbra is fenntartani Wass Albert emlékét.

Ezt követően Wass Albert gondolatait játszották le eredeti hangfelvételről. Elhangzott: ,,Én is a hegyekhez tartozok, mert ott születtem…Urak! Nekem elég volt, adjátok vissza nekem a hegyeimet.”

Születésének 107.évfordulója alkalmából rendezett ünnepi eseményen Koczka Tibor alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője ünnepi beszédében elmondta, hogy Wass Albert halálának 16 éve után ismét ő az egyik legnépszerűbb magyar szerző, hiszen országszerte szobrokat, emlékműveket emelnek, utcákat neveznek el róla. Kiemelte: művei 2013 szeptembere óta a Nemzeti Alaptantervben is szerepelnek. Az alpolgármester Wass Albert egy kevésbé ismert beszédéből idézett, melyet 1967-ben, San Franciscóban mondott el. ,,Azért járom az országutakat öregedő fejjel, mert rádöbbentem, hogy az idő telik. Jövendőt kell biztosítani a magyar nemzet számára." - idézte Wass Albertet, aki vitathatatlanul beírta magát a magyar irodalom történetébe.

Külföldön élő honfitársaink felelőssége óriási, Wass Albert nagysága, múlhatatlansága ebben rejlik, a küldetéstudattal járta végig Amerikát. ,,Hídépítő igyekeztem lenni, életem egyetlen feladatának nemzetem megmentését ismertem fel" - írta a Búcsúszóban. Aláhúzta: Gyökereit nem feledve mutatott példát magyarságból.

Ezt követően Somogyi Tamás szobrászművész alkotását, Wass Albertről készült mellszobrot koszorúzták meg. A város nevében Koczka Tibor és Illés Károly alpolgármesterek, a Vas megyei Közgyűlés nevében Stankovics Tamás aljegyző és Kovács Jenő főmérnök, Kőszeg városa nevében Básti Béla alpolgármester, a Polgári Egyesület Szombathelyért nevében pedig Horváth Csaba koszorúzott.

 

közösség

további frisss

lap tetejére