Vízilabdás remények

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. augusztus 01., hétfő •
Már egy hete az OB I/B-re készülnek az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület felnőtt vízilabdázói. A Tófürdőn tartott edzésen jártunk.
Vízilabdás remények

Az AVUS felnőtt csapatának edzéseit már egy hete Matajsz Márk vezeti, aki az OB I/B-s gárda mellett az ifiket is irányítja, valamint a serdülő,- és gyermekcsapat szakmai munkáját is felügyeli. A fiatalabb korosztályoknál Stojadinov Nikola lett a szakmai igazgató, de az OB II-es bajnokcsapatot nevelő Gortva Zoltán is a klubnál maradt. 

Matajsz Márk 
Első egyesülete a Szentes, nevelőedzője Ikládi András, a Szentes után az FTC-ben (1997-2001), a spanyol Mataroban (2002-2004), majd az Egerben (2004-2008) játszott, majd 2008-2012 között a Domino Honvéd játékosa volt. Hazai eredményei: 1998-ban és 2008-ban Magyar Kupa-győztes, 2000-ben magyar bajnok és Szuper Kupa-győztes Nemzetközi sikerei: KEK-győztes 1997-ben, ifjúsági Eb ezüstérmes, junior Eb ezüstérmes és junior vb ezüstérmes. Az AVUS új mesterével beszélgettünk, közben pedig a Tófürdőn megtartott edzést örökítettük meg. 

Magabiztosan nyerte a harmadosztályt az AVUS felnőtt vízilabda csapata, de vajon mennyivel lesz erősebb az ősszel induló másodosztály?
Azt gondolom, hogy sokkal. Az OB I/B teljesen más kávéház. Itt már harcedzett, kemény és rutinos, volt OB I-es játékosokkal telitűzdelt csapatok ellen kell megküzdeni. Úgy érzem, sokkal többet kell edzenünk, mint tavaly tettük. 

Átalakult a csapat?

Horváth Alex Franciaországból tért haza, a több poszton is bevethető Vladimir Cetric a szerbiai Óbecséről, a hátsó kapás szélen, hátsó kapás poszton bevethető Takács Kristóf az OB I/B-s Pécsről, a center Kurucz Barnabás az OB I/B-s UVSE-től, a balkezes Práczky Károly pedig az OB I-es Tatabányáról érkezett. Egyedül Szőke Patrik távozott a klubtól. Szóval érkeztek rutinos játékosok, de még így is fiatalok vagyunk, ez persze előny is lehet. A rutin nem mellettünk szól, az ellenfeleinknél több száz OB I-es meccsel rendelkező játékosok szállnak majd a medencébe, de a fiatalság, a gyorsaság a mi malmunkra hajthatja a vizet. Sokat edzünk, hogy a fizikális kondíciónkkal ne legyen probléma. Szerintem az erősítések által igazán jó lett a fiatalok idősek aránya a csapaton belül. Minden poszton jó játékosaink vannak, bízom az eredményes szereplésben.

Kik lehetnek a húzóemberek?
Csupán egy hete készülünk együtt, de persze már most látni, hogy nagyon jól dolgoznak a srácok, sokat vagyunk együtt. Karácsonyi Vazul, Kutasi Rómeó, az Óbecséről érkezett szerb Cetric, Práczky Károly, aki az OB I-es tatabányai csapattól jött, de a fiatal tehetségek, a jelenleg még az Egyesült Államokban készülő Juhász Máté és Kovács Barnabás, valamint a velünk tréningező Hajmási András is kiváló erőt képvisel.   

Mi lehet a csapat legfőbb célja?
A magabiztos bennmaradás. Egyelőre nem akarunk a csapatra nagyobb terhet rakni, így elérendő célként a továbbra is biztos OB I/B-s szereplést tűztük ki. Jó játékot akarunk produkálni, boldog volnék, ha szerethető csapata lenne Szombathelynek, melynek meccseire szívesen és nagy létszámban látogatnának ki a sportág szerelmesei. Minden játékosomtól azt várom, hogy a cél érdekében küzdjön a klubért és a városért.

A modernizálódó infrastruktúra is segíthet a sikerekben?
Mindenféleképpen. Nagyon jó volt látni az alapkőletételt és alig várjuk, hogy végre olyan vízfelületünk legyen, ami csak bennünket szolgál.

Utánpótlás?
Nagyon jók a szombathelyi benyomásaim, a gyerekek, az utánpótlás rendelkezésre áll. Persze kell egy un. ,,kirakatcsapat”, ez nálunk a felnőtt OB I/B-s együttes, hogy a gyerekeknek lehessen kire felnézni, hogy érdemes sportolni, mert elérhető a legmagasabb osztály is, ezáltal pedig még több fiút, lányt lehet vonzani a klubhoz. Saját nevelésű, szombathelyi játékosokra építünk. 

Ön mit hozott edzőként magával Szombathelyre?
Annak ellenére, hogy nem vagyok még rutinos edzőnek tekinthető, hiszen csupán 4 éve edzősködöm, de a több évtizedes játékosmúltamból a pozitív gondolkodást, a megalkuvást nem tűrő küzdőszellemet, a munkában való végtelen hitet, az alázatot, a profizmust akarom átadni minden játékosomnak.  

Mi lesz az augusztusi, szeptemberi program?
Augusztus 8-tól Szombathelyen az ausztrál junior-válogatottal vívunk egy vagy több edzőmérkőzést, majd augusztus 22-27-ig a felnőtt, a serdülő és az ifi együttessel szentesi edzőtáborba utazunk, ahol a délelőtti erőnléti edzések után délutánonként edzőmeccseket vívunk. Szeptember 10-én és 11-én szeretnénk egy négycsapatos tornát rendezni - ez még szervezés alatt áll. Jó időben kifejezetten szeretek nyitott medencében edzést tartani, ha pedig rosszabbra fordul az időjárás, alkalmazkodunk a helyzethez. Lényeg, hogy víz legyen, a többit megoldjuk. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére