Új képzés és új lehetőség a hallgatók előtt

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. szeptember 03., csütörtök •
Szombathely történelmet ír. Ha a gépészképzést jól folytatja a város, akkor ez modellértékű lesz, és minta lehet minden vidéki intézmény számára - hangzott el a Nyugat-magyarországi Egyetem TTMK Műszaki Intézet szombathelyi gépészmérnök képzéséhez kapcsolódó ünnepélyes hallgatói munkaszerződés aláírási ceremóniája előtt, Szombathelyen.
Új képzés és új lehetőség a hallgatók előtt

A duális és a hagyományos gépészmérnök-képzés hallgatóit elsőként prof. dr. Faragó Sándor, a NYmE rektora köszöntötte, és elmondta: történelmet írunk ma Szombathelyen, hiszen egy új képzés és egy új lehetőség indult meg, illetve tárult ki a NYmE-n és a hallgatók előtt is.
Miután a rektor röviden felidézte a múltat, a képzés előkészítését, elmondta, hogy a nyolcvan hallgató közül ötvenöt diák duális képzésben vesz részt, és ez országos szinten is a legjobb arány a műszaki képzési irányok között.
Az alapokat leraktuk, jöhet a villamosmérnök-képzés előkészítése - fejezte be gondolatait a rektor.

Ezután dr. Németh István dékán-helyettes tolmácsolta a hivatali elfoglaltsága miatt távollévő Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntő szavait.
Nagy pillanat ez mindenki, a partnercégek, a hallgatók, az egyetem és a város életében is. Azt szeretnénk, ha olyan cégek működnének itt, melyek sikeresek, sok adót fizetnek és sokakat foglalkoztatnak és persze eszük ágában sincs elköltözni innen. Nyolcvan fiatal és kilenc partnercég számára mostantól ez a jelen – fogalmazott levelében a miniszter.

Szigeti Ádám, az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkárságának főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy a magyar felsőoktatás fejlesztési irányai a minőség, a hatékony erőforrás-fejlesztés és a munkaerő-piaci relevancia felé mennek. Ha ezt a képzést jól folytatja az egyetem, akkor ez modellértékű lesz, és minta lehet minden vidéki intézmény számára. A hallgatók számára ez egy óriási lehetőség, élniük kell vele.
A főosztályvezető ezt követően a munkaetika fontosságáról beszélt, szerinte a verseny mellett ez adott olyan többletet Európának, ami sikerre vitte az európai földrészt a többi világrésszel szemben.
Hozzátette: ez a képzés közelebb hozza a felsőoktatási intézményeket a cégekhez és fordítva is. A kormányzat pedig továbbra is támogatja a műszaki, illetve a gépészképzést.
Azt is kiemelte, hogy a szombathelyi felsőoktatás feladata a regionális igények kiszolgálása.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében aláhúzta, hogy csak a gépészhallgatók vihetik sikerre ezt a képzést, ezért azt kívánta minden fiatalnak, hogy példásan és szorgalmasan tanuljanak, s ezáltal a magyar műszaki mérnökképzés zászlóshajója, a BME mögött kemény, hatékony cirkáló lehet a NYmE.

Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke szerint a jól kitűzött cél, az erős akarat és az összefogás vezetett eredményre Szombathelyen.
Az ipar, a kormány, az önkormányzat, az egyetem, illetve a kutatás fogott Szombathelyen össze. Büszkén állok itt Önök előtt, hiszen a kihívásra megfelelő válasz született - tette hozzá az elnök.

Puskás Tivadar polgármester pedig Szombathely fejlődését nyomatékosította, amikor azt mondta, hogy mindent a megfelelő időben, a megfelelő helyen tett meg minden szereplő. A képzés Szombathely jövőjét jelenti. Ami létrejött, azt gondozni kell, hiszen a szombathelyi minőségi képzés kötelez.

Az ünnepi ceremónia végén a duális képzésben résztvevő cégek BPW Hungary Kft., Delphi Hungary Kft., EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., IMS Connector Systems Kft., iQor Global Services Hungary Kft., LuK Savaria Kft., Opel Szentgotthárd Kft., Roto Elzett Certa Kft., Uniriv Kft. képviselői és egy-egy hallgató ünnepélyesen írta alá a munkaszerződéseket.

A gépészképzés hétfőn kezdődik meg az egyetemen.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére