Terror után szükségállapot

Az MTI és az index.hu beszámolói alapján - Szita Róbert összeállítása Fotó: reuters.com • 2015. november 14., szombat •
Összehangolt terrorakciókkal támadtak péntek éjjel a francia lakosságra Párizs több pontján. Összeállításunkban a tegnap éjszakai merényletekről és a mai fejleményekről olvashatnak.
Terror után szükségállapot

Ahogy azt már megírtuk, legalább hat helyen zajlott le lövöldözés péntek este Párizs belső kerületeiben, az incidenseknek 128 halálos áldozata és több száz sebesültje lett. 

Helyszínek és áldozatok 
Péntek este, mikor a párizsi nemzeti stadionban a francia és a német labdarúgó-válogatott játszott, a Stade de France mellett két öngyilkos merényletet is elkövettek, illetve felrobbantottak egy pokolgépet a terroristák. Utóbbi a meccs francia közvetítésén is hallatszott, néhány játékos meg is torpant egy pillanatra.

A robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy közeli gyorsétteremnél követtek el, legalább hárman haltak meg és többen megsebesültek. A meccset néző francia elnököt kimenekítették a stadionból.

Ezzel egy időben a francia főváros több pontján is lőfegyverekkel támadtak járókelőkre, kávézó emberekre a terroristák, összesen több tucat ember halálát okozva: a La Belle Equipe bárban a rue Charonne-on egy érkező autóból szállt ki egy merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből, de lövöldözés volt a Le Carillon bárnál a rue Alibert-en, a rue de la Fontaine au Roi-nál, illetve a boulevard Voltaire-en is.

A legtöbb áldozattal járó mészárlást azonban négy fegyveres, a Bataclan koncertteremnél hajtotta végre csaknem 90 ember halálát okozva. A koncertteremben az Eagles Of Death Metal lépett fel, az egyik szemtanú beszámolója szerint a koncert közben törtek be a terembe a fegyveresek és egy-egy sorozat lövése között azt kiabálták, hogy Allah Akbar. Majd a fegyveresek túszokat ejtettek, rendőrségi beszámolók szerint néhányukra robbanóanyagokat rögzítettek, ezután a rendőrség behatolt és több merénylővel is végzett.

Rendkívüli állapot és határellenőrzés
Az események nyomán François Hollande francia elnök kihirdette a rendkívüli állapotot, és bejelentette, hogy újra bevezetik a határellenőrzést. Később az államfő az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte a párizsi merényleteket.
A legújabb hírforrások szerint eddig 128 halottja van hivatalosan a pénteken késő este kezdődött párizsi fegyveres támadásoknak. 180-an megsebesültek, magyar áldozatról nem tudni.

Az Iszlám Állam és a felelősség

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta a felelősséget a Párizsban elkövetett merényletekért szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében. 

Az arab és francia nyelven, francia keltezéssel kiadott dokumentum szerint a "kalifátus" nyolc harcosa robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtotta végre a támadásokat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. Párizst a "feslettség és bűn fővárosának", valamint az "európai keresztesek zászlósának" nevezték a közleményben.
Az "alapos tanulmányozás után kiválasztott" célpontok közül megnevezték a Stade de France stadiont, ahol a támadás alatt a "francia és német keresztesek csapatainak mérkőzése folyt, Franciaország félkegyelműjének, Francois Hollande-nak a jelenlétében". A tetthelyek között említették a Bataclan rendezvénytermet, ahol a szöveg szerint "a bálványimádók százai gyűltek össze az erkölcstelenség és fajtalanság báljára".


Ugyancsak megnevezték Párizs tizedik, tizenegyedik és tizennyolcadik kerületeit, amelyekben egy időben hajtottak végre támadásokat.
Az öngyilkos merénylőkről szólva a dzsihadisták arra kérték Istent, "fogadja be őket a vértanúk közé, és minket is küldjön utánuk".
"Tudja meg Franciaország, és mindenki, aki ugyanazon az ösvényen jár mint ők, hogy továbbra is a lista élén maradnak az Iszlám Állam célpontjai között. A halál bűze mindaddig nem hagyja el orrukat, ameddig a keresztes hadjárat élén haladnak" - áll a közleményben.
"Sértegetni merészeltétek (Mohamed) prófétánkat, büszkélkedtetek az iszlám ellen Franciaországban viselt háborútokkal és a kalifátus földjén élő muzulmánok ellen repülőgépeitekkel végrehajtott csapásaitokkal, amelyekből semmilyen hasznot nem húztatok Párizs bűzös utcáin és sikátoraiban".
"Ez a támadás csupán az első zápor és egyben figyelmeztetés volt azok számára, akik (egyáltalán) hajlandóak arra, hogy levonják a tanulságot" ebből a leckéből - áll a dzsihadista szervezet közleményének végén.

Belga rendszámú autó és a robbanószerek

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez - hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton.
A híradó titkosszolgálati információkra hivatkozva jelentette, hogy erős összefonódás lehet a belga és francia szélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják. A francia hatóságok tovább kutatnak a belga rendszámú autó tulajdonosa és vezetője után - hangzott el a műsorban.


Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében - közölték szombaton rendőrségi források.
Az egyelőre nem állapítható meg, hogy a személyi okmány az elkövetőhöz tartozott-e. Francois Hollande francia államfő szombaton azt mondta, hogy az előző napi, legalább 128 áldozatot követelő párizsi támadássorozat "külföldről előkészített, megtervezett tett" volt, amelyet "külföldi segítséggel" hajtottak végre.
Ujjlenyomat alapján azonosították a péntek éjjeli párizsi merényletek egyik elkövetőjét, egy fiatal francia férfit, aki az Europe 1 rádió szombati jelentése szerint a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ba való.

A szakértő és a vélemény
Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az MTI-nek elmondta, hogy, ha valóban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet áll a merényletek mögött, akkor az is valószínű, hogy olyan helyi emberek vitték véghez az akciókat, akiknek vannak papírjai, jó nyelv- és helyismerettel rendelkeznek.
Az NKE docense kiemelte: Franciaország elég intenzíven vesz rész az Iszlám Állam elleni harcban. Ennek nyomán Franciaországban fel is voltak készülve az esetleges terrortámadásokra, megemelték a készültségi szintet. Hibák viszont mindig vannak, százszázalékos biztonság nem létezik - emelte ki a szakértő, hozzátéve: a francia hírszerzés és terrorelhárítás az egyik legjobb a világon. A pénteki történtek viszont azt jelzik, hogy az adott helyszínek biztonságáért felelősök nem voltak a "helyzet csúcsán".


Kis-Benedek József kiemelte, hogy az ilyen akciókat alaposan elő kell készíteni: ki kell választani, meg kell figyelni a területeket. Ezért is valószínűbb, hogy helyiek követték el az akciókat - mondta a szakértő, megjegyezve: az, hogy az Iszlám Állam magára vállalta, egyelőre nem jelent semmit, mert ők olyasmit is szeretnek magukra vállalni, amihez nincs közük. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az Iszlám Állam sok esetben ugyanazt a gyakorlatot követi, mint az Al-Kaida: helyi állampolgárokat keresnek, akiknek vannak papírjai, jól beszélik a nyelvek, ismerik az adott környéket.
A szakértő szerint a péntek 13-ával nincs összefüggés. Rámutatott: a péntek nem lehet véletlen, ugyanis a muzulmánoknál a péntek ünnepnap. Ennek nyomán a muzulmán terrorszervezetek, terroristák gyakran követnek el pénteken akciókat, sok esetben a péntek esti ima után - tette hozzá.
Kis-Benedek József szerint ha valóban az Iszlám Állam felelős a párizsi merényletekért, azok oka a "bosszú" lehet a terrorszervezet elleni akcióban való intenzív részvétel miatt. A szakértő ennek kapcsán viszont kiemelte: bár Magyarország is szerepet vállalt ebben a nemzetközi koalícióban, mi nem harcoló alakulattal veszünk részt. Így az NKE docense szerint emiatt nem nőtt jelentősen Magyarország terrorfenyegetettsége.


A szakértő kiemelte: nem szabad szorosan összekötni a történteket a jelenlegi migrációs hullámmal. Kis-Benedek József úgy véli, nem a jelenleg úton lévő migránsok jelentik a veszélyt, hanem azok a már hosszabb ideje Európában lévők, akik nem találták meg helyüket, nem tudtak beilleszkedni a társadalomba.

közösség

további frisss

lap tetejére