Terror: elszabadult a pokol Párizsban

SzR-inforadio.hu - Fotó: Reuters • 2015. november 14., szombat •
A pénteki a terrortámadások éjszakája volt. Mialatt a párizsiak ünnepelték a francia labdarúgó-válogatott győzelmét, a terroristák robbantottak és lövöldöztek. Jelenleg mintegy 153 áldozatról szólnak a hírek, 8 merénylő a helyszínen felrobbantotta magát. A francia elnök rendkívüli állapotot hirdetett.
Terror: elszabadult a pokol Párizsban

Öngyilkos merényletek és bombarobbanás volt a Stade de France-nál

Két öngyilkos merényletet követtek el és egy pokolgépet robbantottak a terroristák a párizsi nemzeti stadion mellett, amelyben a francia és a német labdarúgó-válogatott játszott - közölte egy francia rendőri vezető a Stade de France közelében korábban történt robbanásokról - írja az Index.

A biztonsági erők pedig kimenekítették a mérkőzésről Francois Hollande köztársasági elnököt, aki nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra. 

Frissítés: 9 órakor összeült a válságtanács. 

Az Europe 1 francia rádió újabb helyszínről, a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett a Párizsban péntek este elkövetett merényletek sorában.

A futballstadion pályájára küldték a nézőket a robbantás után

Médiahírek szerint már hatra nőtt a párizsi fegyveres támadások helyszíneinek száma.

A Párizst ért példátlan terrortámadások miatt a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot - jelentette be François Hollande francia elnök péntek éjjel, miután válságtanácskozást tartott a belügyminisztériumban. Az elnök azt is elmondta, hogy a biztonsági erők megrohamozták a támadások egyik helyszínét.- írja az Index.

Rendkívüli állapotot hirdetett a francia elnök

A határok lezárásának bejelentése után egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett Francois Hollande. A katonaságot is mozgósítják Párizs környékén. A biztonsági erők az elnök szerint megrohamozták a támadások egyik helyszínét.(Index)
A rendőrség kimentette a túlélőket és megölte a terroristákat a Bataclanban

60-100 túszt tartottak fogva a terroristák. Volt, akinek sikerült kimenekülni a koncertteremből

A Reuters és a Figaro információi szerint eredményesen zárult a Bataclan-akció, a rendőrségnek sikerült kimentenie a túszokat és megölték az őket foglyul ejtő terroristákat. - írja az Index.

"Néhány felfegyverzett ember jött be a terembe. Ketten-hárman elkezdtek Kalasnyikovokkal vakon lövöldözni a tömegbe, még maszkot sem viseltek. Nagyon fiatalnak látszottak. 10-15 percig tartott az egész, ezalatt volt elég idejük háromszor is újratölteni a fegyvereket." (BBC)

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere megérkezett a Bataclan koncertteremhez, ahol a túszejtés zajlott. A France Info rádiónak egy szemtanú könnyek között azt mondta, hogy az édesanyjával együtt ő is a teremben volt, amikor több fegyveres betört, és lövöldözni kezdett. A sorozatok között azt kiabálták, hogy Allah Akbar. Az illetőnek és az anyjának egy óvatlan pillanatban sikerült kimenekülnie. 

"Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek" - mesélte egy szemtanú.

Körülbelül száz halott a koncertteremben - írja az AFP rendőrségi forrásokra hivatkozva.

"Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott" - mondta el egy francia lapnak egy környéken élő.

Ban Ki Mun a túszok elengedését követelte

Az ENSZ főtitkára nyilatkozatban ítélte el a párizsi "aljas terrorista támadásokat", és követelte, hogy "azonnal engedjék szabadon a több tucat embert, akit a jelentések szerint túszul ejtettek a Bataclan koncertteremben". 

Lövöldözés Párizsban

Obama: Párizsban az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek támadást

Párizsban nemcsak Franciaország és a franciák, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást - jelentette ki péntek este a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök. Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért.

Az amerikai elnök elmondta, hogy még nem beszélt francia partnerével, Francois Hollande-dal, akit most leköt a válsághelyzet kezelése, és akivel a nap folyamán korábban a küszöbönálló párizsi klímacsúcsról folytatott telefonon eszmecserét. Közölte ugyanakkor, hogy az amerikai hatóságok szoros kapcsolatban állnak a francia biztonsági szervekkel. Barack Obama nem bocsátkozott találgatásokba a támadók kilétét illetően. Az elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. New York rendőrségét készültségbe helyezték az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán.

A riói szobor is francia színekben 

Cameron segítséget ajánlott a francia kormánynak

Felajánlotta Nagy-Britannia segítségét a francia kormánynak péntek éjjel a brit miniszterelnök. David Cameron a Twitter üzenőportálon és személyes Facebook-oldalán egyaránt közzétett rövid nyilatkozatában megdöbbenésének adott kifejezést a párizsi terrortámadások miatt, és közölte, hogy Nagy-Britannia minden tőle telhető segítséget megad Franciaországnak.

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága Twitter-üzenetében mélységes tragédiának, kétségbeejtő hírnek nevezte a merényleteket. "Együtt sírunk az érintettekkel" - tette hozzá az egyházi vezető. A brit külügyminisztérium sürgősséggel vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy az áldozatok, illetve a támadók által ejtett túszok között vannak-e brit állampolgárok.

Párizs hivatalos Facebook-oldala feketébe borult. Közben megalakult a Pray for Paris.

Szijjártó: folyamatos ügyelet a párizsi nagykövetségen

Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel. Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát - mondta az M1 aktuális csatorna műsorában Szijjártó Péter.

"Magyarország a francia emberek mellett áll, együtt érzünk velük, és a terror minden formáját elítéljük" - közölte a miniszter.

Merkel mély megrendülését fejezte ki a terrortámadások miatt

Mély megrendülését fejezte ki Angela Merkel német kancellár szombat hajnalban a Párizsban előző este végrehajtott támadások miatt.

A kancellár Berlinben nyilatkozva egyértelmű terrorakcióknak nevezte a több helyszínen elkövetett merényleteket. Merkel hangoztatta, hogy gondolatai ezekben az órákban az áldozatoknál, a hozzátartozóknál és a Párizsban tartózkodó valamennyi embernél járnak. Berlinben bejelentették azt is, hogy a német kormány közvetlen kapcsolatba lépett a francia kabinettel.

Junckert mélyen megrázta

Szolidaritását fejezte ki a francia néppel a párizsi terrortámadások miatt az Európai Bizottság elnöke péntek éjjel. "Mélyen megráztak a Párizsban történtek" - írta Jean-Claude Juncker Twitter-üzenetében. A bizottság nevében tudatta: szolidaritásukat fejezik ki Franciaország népével.(Index)

Az al-Kaida állhat a támadások mögött - írja az Index az NBC News szakértőjére hivatkozva.

A támadás körülményei és a módszerek alapján a legvalószínűbb az, hogy az al-Kaida áll a támadások mögött - mondta Bob Windrem, az NBC news szakértője.

Windrem hangsúlyozta, hogy egyelőre nincsenek biztos információk az elkövetőkről, de a gépfegyveres támadás, a túszejtés és az öngyilkos merényletek az al-Kaida kedvenc módszerei. Valamint az is szimbólikus lehet, hogy a Bataclan közel van a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merénylet színhelyéhez. Ezt a támadást a terrorszervezet jemeni szárnya követte el.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t szombat kora hajnalban.

Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban - tudatta a miniszterelnök a péntek esti merényleteket követően.

közösség

további frisss

lap tetejére