Szemétszedési akció lesz a szombathelyi Szent Márton utcában

frisss.hu • 2016. április 03., vasárnap •
Sátory Károly képviselőt kérdeztük a hétfői szemétgyűjtésről.
Szemétszedési akció lesz a szombathelyi Szent Márton utcában

Hol lesz pontosan a szemétszedés hétfőn?

Az általunk szervezett szemétszedés április 4-én, hétfőn a Szent Márton utcában és annak környékén lesz 14-tól 16 óráig. Természetesen, ha nem végzünk, tovább maradunk. A találkozó a Fidesz Szent Márton utcai irodája előtt lesz, ha valaki szeretne csatalakozni hozzánk, szívesen látjuk. A Szompark biztosít számunkra védőkesztyűket és szemeteszsákokat, illetve ők gondoskodnak a szemét elszállításáról is.

Mennyi résztvevőre számítanak?

Felhívtuk a Szent Márton utca környékén élők figyelmét is, valamint a Fidesz több aktivistája is csatlakozik. Tudjuk, hogy a környéket rendbe tehetné az önkormányzat ezért felelős cége is, de személyes példamutatással szeretnénk demonstrálni a környezetüket nem féltő, óvó szemetelőkkel szemben.

Mekkora problémát jelent Szombathelyen az eldobott szemét?

Nekem személyesen is szívügyem, hogy Szombathely és környéke tisztább legyen. Az általam vezetett Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület lovasai rendszeresen járják Szombathely külterületét és figyelik a szemetelőket. Ha szemétkupacot találunk, nem sajnáljuk az időt, leszállunk lovainkról és átvizsgáljuk a tartalmát. A szemét tulajdonosára utaló bizonyítékokat keresünk, és bizony több esetben találunk is. Ezt azonnal jelentjük az illetékes hatóságnak. Ezek az intézkedések hatékonynak bizonyultak, mert a felszólítás hatására a szemetelők pillanatokon belül eltüntetik a szemetüket, és a szabálysértési eljárással is számolhatnak.  Volt olyan esetünk, hogy az erdőben egy egész teherautónyi szemetet tüntettek el a tulajdonosai, a bejelentésünket követő néhány nap alatt.
Iskolánk, a Reményik iskola diákjaival, szülőkkel, pedagógusokkal is évről-évre részt veszünk szemétszedési akciókban, így például a most meghirdetett TeSzedd! felhíváshoz is csatlakozunk. 

Sátory Károly szerint Szombathely egy szemétgyűrű közepén fekszik

Csökken vagy nő az illegálisan lerakott szemét mennyisége?

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egy-egy szemétszedési akciót követően újra gyűlik a szemét. Szombathely egy szemétgyűrű közepén fekszik, hiszen ahogy elhagyjuk a várost, szinte mindennel találkozni: a háztartási szeméttől kezdve az autóalkatrészeken, bútorokon át egészen a mosógépekig, hűtőszekrényekig. Annak ellenére, hogy a Parkerdőnél már kamerák is figyelik a helyszínt, sajnos már az is szemétlerakóvá vált.

Mit lehetne tenni az áldatlan állapot felszámolásáért?

Nagyon fontos a gyerekek környezettudatos nevelése. A mi iskolánk ÖKO iskola, mely azt jelenti, hogy nagy hangsúlyt fektetünk erre. A szemetelő felnőttekre pedig nem csak a polgárőröknek, hatóságoknak, hanem mindannyiunknak figyelnünk kell. Ha szemetelővel találkozunk, rá kell szólnunk, vagy haladéktalanul értesítenünk kell a hatóságot.   

Ha a szemét mégis közterületre kerül, jobban lehetne ösztönözni, segíteni azokat a csoportokat, közösségeket, akik önként, társadalmi munkában összeszedik mások szemetét. 

közösség

további frisss

lap tetejére