Svájci csapat nyerte az idei Kékszalagot

frisss.hu, kekszalag.hu Fotó: kekszalag.hu, Budai Zsolt • 2015. július 03., péntek •
A tizenegyszeres győztes, Litkey Farkas a kéttestű hajók között csak harmadik lett. Az ország legnagyobb vitorlásversenyen több szombathelyi csapat is indul minden évben.
Svájci csapat nyerte az idei Kékszalagot

A svájci Safram csapat Ventilo M1 típusú katamaránja nyerte meg az idei, gyenge szeles Kékszalag vitorlásversenyt. A Safram, amelynek szkippere Rodolphe Gautier, kormányosa pedig Christophe Péclard, pénteken 2 óra 6 perckor futott be a balatonfüredi célba. A második helyen a Kékszalag időrekordját tartó Fifty-Fifty nevű 50 lábas magyar katamarán érkezett, 15 perc hátránnyal. A hajó kormányosa Józsa Márton. Harmadik lett a tizenegyszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas, aki ezúttal egy Decision 35 típusú, Cellum névre keresztelt kéttestű hajóval vágott neki a versenynek.

A tegnap 9 órakor staroló verseny egészét a gyenge szél jellemezte, volt, hogy teljesen megállt, a szélmérők 0.00-át jeleztek. Így valószínűsíthető volt, hogy a rekorddöntés idén elmarad.  A tavalyi rekord a Fifty Fifty érdeme: 7 óra 13 perc alatt teljesítette a távot, a korábbi Nemere II. névre keresztelt hajó 10 óra 34 perc-es csúcsa helyett. 

A 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj 540 hajóból álló mezőnye nem sokáig maradt egyben, már a Balatonkeneséig tartó első szakasznál látszott a kevés szél a két testű hajóknak, a katamaránoknak kedvez. Bár több Facebook-poszt is tanúsítja a 30 fokos melegben a versenyzők örültek volna a szélnek. 

A délután folyamán a két hajót utolérte egy üldöző boly, köztük a Black Jack nevű katamarán de két egytestű hajó is, a Király Zsolt kormányozta Raffica és a Kaiser Kristóf vezette Principessa. Ekkor még legalább tíz hajó látszott esélyesnek a győzelemre.

A verseny a Keszthelyi-öböl bejáratánál dőlt el, amelyet a Safram északról, Balatongyörök felől gyorsabban közelített meg, mint a délen vitorlázó Cellum. A svájci hajó itt tudott véglegesen az élre állni, és előnyét egyre növelni tudta a célig.

A befutó, vagyis a cél

A légvonalban 155 kilométeres táv teljesítése még nem sikerült mindenkinek, a tovább küzdő hajók nagy része ma délután, illetve este éri el a balatonfüredi célt. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére