Sportnapot tartottak a Zrínyiben a Face Teammel

kg Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 21., szombat •
A program az iskola 130 éves jubileumának záróeseménye volt.
Sportnapot tartottak a Zrínyiben a Face Teammel

Ha a Zrínyi Ilona Általános Iskoláról hallunk, mindenkinek eszébe jut a sport, hiszen az intézmény életében a mindennapi mozgás főszerepet játszik. Még jobb, amikor nem a kötelező tesiórán vagy éppen egy edzésen kell izzadnunk, hanem a diákok abban próbálják ki magukat, amiben akarják. Erre is lehetőséget adott a szombati sportnap.

Három éve megalakult a Zrínyisek Diáksport Egyesülete, és a tagok próbálnak más anyagi forrásokat teremteni az iskolában sportoló tanulók szerigényeire, jutalmazására és utaztatására – ezt Vadász Gábor testnevelőtől, a ZDSE elnökétől tudtuk meg. Emellett a programon keresztül próbálják meg összehozni a szülőket, a tanárokat és a diákokat. „Egy olyan jó tanári, tanulói, illetve szülői közösség alakuljon ki, amire akár egy egész város fel tud nézni, és példát vehet rólunk.”

A sportnapon széles volt a kínálat: szerepelt benne foci, görkorcsolya, petanque, röplabda, patkódobás, trambulin, szkander, aerobik, kézilabda, aszfaltrajzverseny, torna, kötélugrás, váltó, táncbemutató, főzés és kézműves foglalkozások, szóval senki sem unatkozott. Vadász Gábor külön kiemelte a Face Team akrobatikus kosárlabda bemutatóját. Emellett hangsúlyozta, hogy fontos az intézményben az elsősegélynyújtás oktatása (ezt is gyakorolhatták a gyerekek). A tanárok különböző továbbképzésekre járnak évente, valamint minden felső évfolyamos tanuló részt vett a reanimációs képzésben.

Kis Gábor igazgató arról beszélt, hogy az iskolában a sportélet az 1960-as években indult el igazán. A jubileumi rendezvényekkel kapcsolatban megmutatták már a sportos oldalt és az összefogást. Ez volt a 130-as futás, ahol a tanulók több mint 2100 kilométert teljesítettek. Az együttműködést szolgálta a szombati rendezvény is. „Ezekből tudunk építkezni, ezekkel erősödünk. (…) Az iskolában nagyon fontos, hogy megbecsüljük a teljesítményt. Ez lehet óriási, erről szól például a Büszkeségek fala, de lehet egészen pici is magához képest, és azt is nagyra becsüljük. Ha valaki végigmegy az épületen, elég három-négy lépést tennie, hogy lássa, ezek az értékek tapinthatók, érezhetők a mindennapokban neveltségben, hagyományokban és jövőhöz való hozzáállásban.”

Balázsy Péter megyei jegyző is megjelent az eseményen, zrínyis diák volt egykor. Beszédében felidézte az emlékeit, például, amikor alsósként egy sportversenyen vett részt, valamint, amikor fociban legyőzték egy másik iskola csapatát, és még gólt is rúgott.

Délelőtt mi is megnéztük, mi zajlik az iskola udvarán, aztán leesett az állunk! Ezek a Face Team-es kosarasok tényleg jól csinálják! Tudjátok, ez az a sport, ahol trambulinról zsákolgatnak, szaltóznak 15-20 percen át, és az előadást történettel, táncos elemekkel színesítik. A Face Team Magyarország első akrobatikus sport színháza, amely különleges sport-show bemutatókat tart: akrobatikus kosárlabda, kézilabda, korfball, labdazsonglőrködés és break tánc szerepel a palettájukon. A 2004-ben alakult csapat 33 fellépőből áll. Bárki csatlakozhat hozzájuk, aki ügyes és elszánt – mondta el Takács Áron, a Face Team alapítója.

A tagok hazánkban és világszerte már   több mint ezer alkalommal léptek fel olyan rangos eseményeken, mint NBA és FIBA mérkőzések, nemzetközi fesztiválok, valamint revü és cirkusz show-k. Április óta egy roadshow részeként járják az országot. Szeptember 10-én ismét Szombathelyre érkeznek a Szent Márton-emlékév sportnapjának keretében. 10 órától a Fő téren várják majd az érdeklődőket. A látogatók eltölthetnek egy napot a Face Team győri akadémiájának, a Face Team Youngsters (fiatalabb tagok - 14 és 18 éves fiúk) és a Face Team Girlies (lány fellépők) és a Face Team társaságában. A közönség egész napos kosárlabda és akrobatikus bemutatókon, játékokon próbálhatja ki magát. „Összefogjuk az akrobatikus kosárlabda legjobbjait, és megpróbálunk ide egy nemzetközi versenyt hozni.”

Utánpótlás neveléssel is foglalkoznak: az öt éves kortól húsz éves korig oktatják a fiatalokat. Hatvanan-hetvenen vannak jelenleg, akik ezt a sportot tanulják. „Az edzők különféle szinteken tanítják a fiatalokat, és olyan csoportos bontásban dolgozunk, hogy mindenki a saját szintjének megfelelő képzést kapja.”

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a tagok mennyit gyakorolnak, és hogy készülnek fel a rendezvényekre. Általában heti négy-öt edzés van (kétórás), egy-egy nagyobb esemény előtt azonban van olyan nap, hogy többször is edzenek. 

Hajrá Zrínyi!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére