Pályázzon és olcsóbban vásárolhat új elektromos autót!

Szita Róbert - MTI - Fotó: Hornyák Emőke és ecolounge.hu • 2016. szeptember 22., csütörtök •
Azért, hogy 2020-ra már 30 ezer tisztán elektromos hajtású autó közlekedjen a hazai utakon, az állam 1,5 millió forinttal támogatja új villanyverdák vásárlását.
Pályázzon és olcsóbban vásárolhat új elektromos autót!

A kormány támogatja az elektromos hajtású autók vásárlását, ezért az idén 2 milliárd forintot biztosít erre a célra – ezt jelentette be szerdán, egy budapesti szakmai fórumon a nemzetgazdasági miniszter, aki azt is közölte, hogy a személyautók és kishaszon-gépjárművek beszerzéséhez nyújtott támogatás mértéke a bruttó vételár 21 százaléka, de maximum 1,5 millió forint lehet. A támogatás egyébként csak olyan új járművek megvételére, lízingelésére vonatkozik, amelyek ára nem haladja meg a 15 millió forintot.

A szakvélemény
Nagypál Tibor, a szombathelyi eTank Hungary Kft. egyik tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, hogy Szombathelyen mindössze tíz elektromos autó közlekedik, de a kormány intézkedésére nőhet ez a szám, meglódulhat a vásárlási kedv. 

Az új típusú elektromos autók vételára még mindig 9-10 millió forint körüli, szóval a másfél millió forint nem olyan sok, de mégis előremozdíthatja a tisztán elektromos hajtású autók vásárlását – fogalmazott a frisss.hu érdeklődésére a Szombathelyen és Kőszegen elsőként villanykutat átadó és üzemeltető cég vezetője, aki villamosmérnök és informatikus munkatársaival együtt jelenleg is azon dolgozik, hogy a megyei töltőhálózat gyarapodjon és elektromos autókkal is biztonsággal elérhető legyen minden vasi település.   

A motiváció
Ismeretes, hogy a Jedlik Ányos terv tartalmazza azokat az ösztönző eszközöket, amelyek az elektromos közlekedés elterjedéséhez szükségesek. A kormány 2020-ig 3 ezer nyilvános töltőállomás létesítését irányozta elő, hogy Magyarország minden régiója elérhető legyen elektromos járművekkel is. A szabályozási rendszert is módosították: bevezették a zöld rendszámot, egyszerűsítették a töltőberendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályokat, és számos adókedvezményt biztosítanak.

A pályázat
A támogatásra október 27-től természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek pályázhatnak. A pályázatot a kormany.hu, valamint az e-mobi.hu oldalon lehet hamarosan elérni.

 

közösség

további frisss

lap tetejére