Tíz roma nő képzése fejeződött be Szombathelyen

szróbert • 2014. április 23., szerda •
A korábbi általános iskolai képzés élménye után teljesen új értelmezést kap a felnőttképzésben való részvétel, a bizonyítványszerzés – nyilatkozta honlapunknak Ipacs László, az Országos Roma Önkormányzat projektmenedzsere. A nő az esély elnevezésű programról azt is megtudtuk, hogy nyolcvan roma nő képzése fejeződött be a nyugat-dunántúli régióban, Szombathelyen tíz szociális gondozó és ápoló szerzett bizonyítványt.
Tíz roma nő képzése fejeződött be Szombathelyen

Országosan több mint ezer roma nő kaphat szakképesítést a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az Emeberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Türr István Képző és Kutató Intézete (TKKI) és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) együttműködésében indított, európai uniós finanszírozású program keretében – tudta meg a frisss.hu.
A szombathelyi Vállalkozói Központban lebonyolított április 23-i eseményen elhangzott, hogy a ,,Nő az esély” projekt keretén belül roma asszonyok olyan szakmai végzettséget szerezhettek, melyekkel szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területeken helyezkedhetnek el. 
A TKKI és az ORÖ programzáró rendezvényén Kiss Sándor, a TKKI szombathelyi igazgatóságának vezetője személyes élményeit mondta el.

Bizakodás és félsz, elkötelezettség - ezek voltak az első benyomások. Egy pillanatig nem vontam kétségbe, hogy, aki nekivág, annak sikerülni fog – mondta. 

Némethné Bogát Andrea képző elmondta, hogy még 2012 szeptemberében jött a gondolat, hogy a szociális gondozó és ápoló képzést megszervezik Szombathelyen.  
Az egyik vasi résztvevő, Andorka Tivadarné személyes benyomásait rövien közreadva elmonda, hogy miután megszűnt körmendi munkahelye, ozó és ápolói képzést választotta, mert – mint mondta – mindig is szeretett emberekkel foglalkozni. 
Borosné Ildikó ,,véletlenül cseppent” ebbe a csoportba – mondta, majd hozzátette, hogy semmit sem bánt meg, sőt nagyon jól érezte magát, és még köszönetet is mondott tanárainak. 

A felzárkózási program kézzelfogható segítséget jelent, hiszen valódi esélyt ad a képzést elvégző asszonyoknak: lehetőséget kapnak a szociális és gyermekvédelmi alap- és szakellátó rendszerben egyéves támogatott foglalkoztatás keretében történő elhelyezkedésre, valamint továbbképzésre (a TÁMOP 5.3.1.-B-2 pályázat keretében). A program lehetőséget ad az asszonyoknak, hogy versenyképes tudással és gyakorlattal növelni tudják munkaerő-piaci esélyeiket, továbbá abban is segít, hogy a szociális ellátásokkal nem rendelkező településekre is eljussanak ezek a szolgáltatások.

Ipacs László projektmenedzser a frisss.hu-nak adott interjújában kiemelte: Valóban nőtt a roma nők esélye. Több olyan roma asszony is van, aki a képzés után szinte azonnal, piaci alapon helyezkedett el, a megszerzett végzettségének megfelelően. A foglalkoztatási háttér nagyon pozitívan hatott a roma nőkre. Az Országos Roma Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozott áláspontja, hogy a képzés után egy út létezik, ez pedig a munkába állás. 

A nyugat-dunántúli régióban egyébként öt képzés valósult meg, ezen belül Vas megyében a szociális gondozó- és ápolónői képzés valósult meg. Mintegy százötvenen jelentkeztek és hetvenkilencen végeztek a három nyugat-dunántúli megyében. 
A tavaly végzett hallgatók számára, közöttük is a frissen végzett szombathelyi szociális gondozók és ápolók részére Kiss Sándor igazgató adta át az OKJ-s bizonyítványokat. A tervekről megtudtuk, hogy folyamatosan indulnak ezután is felzárkóztató képzések és programok. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére