„Nőiségünket nem csak akkor tudjuk megélni, ha van mellettünk egy férfi” - interjú Csuka Adrienn, szombathelyi hastáncoktatóval

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. december 01., csütörtök •
A nőiességhez vezető útról, a kiteljesedésről, a hastánc és a párkapcsolatok viszonyáról beszélgettünk.
„Nőiségünket nem csak akkor tudjuk megélni, ha van mellettünk egy férfi” - interjú Csuka Adrienn, szombathelyi hastáncoktatóval

A hastáncból a közönség általában annyit lát, hogy csinos csaj egzotikus ruhákban, arab zenére rázza magát a színpadon. Pedig azoknak, akik ezt művelik sokkal többet jelent. Lelki harmóniát, szenvedélyt és a nőiesség kifejezését. De hogyan élhetjük meg ezt magunkban a legintenzívebben? Többek között erről is beszéltünk, Csuka Adrienn – Shamila – szombathelyi hastáncoktatóval.  

Szerinted mitől igazán nőies egy nő?

Ha önmaga tud lenni, meg tudja valósítani önmagát, jól érzi magát a bőrében. Ez kisugárzik, és tetszik a férfiaknak is. Ha pedig egy nő tudja, hogy „bejön másoknak”, attól még ragyogóbb lesz.

Mennyire lehet kiteljesedni nőként a hastáncban?

A hastánc az, amiben igazán meg lehet élni ezt. Lelkileg feszültségoldó, növeli az önbizalmat. Kellemes keleti zene mellett megtanulunk befelé figyelni, ami segít megtalálni önmagunkat, és ki tud teljesedni a nőiségünk. Meg kell tanulnunk a saját utunkat járni önmagunkért, a boldogságunkért, az egészségünkért, a szabadságunkért. Nőiségünket nem csak akkor tudjuk megélni, ha van mellettünk egy férfi – hasonlóan, a hastáncban sem kell partner... Ráadásul, amellett, hogy edzésben tartjuk a testünket, megtanulunk nőként viselkedni és mozogni.

Volt olyan tanítványod, akin abszolút látszott ez a változás?

Volt egy lány, aki ez első órára nagyon félénken jött be. Lehetett látni a tartásán is, hogy nincs igazán önbizalma, nem elégedett magával. Aztán idővel egyre jobban kezdte érezni magát, feloldódott, kezdett teljesen máshogy öltözködni, és láthatóan javult a tartása is.

A hastánc fontos része a csábítás. Találkoztál olyannal az óráidon, aki ebben szeretett volna leginkább kiteljesedni?

Volt egy tanítványom, aki kitartóan járt egy évig táncolni azért, hogy az alapmozdulatok és kombinációk után megtanulhasson egy koreográfiát a párjának, amit a megfelelő alkalommal előadott neki. Egy évig készült rá. Úgy tudom, hatalmas sikert aratott vele.

Mivel ez egy erotikus tánc, ezért van ennek másik oldala is, ha valaki párkapcsolatban él. Mennyire tolerálják ezt a férfiak?

Volt egy nagyon ügyes lány, aki boldogan járt az óráimra, de sajnos a férje nem nézte jó szemmel. Nem akarta, hogy a felesége más előtt táncoljon. Emiatt ez a lány egy idő után fel is hagyott vele. Úgy gondolom, az ilyen féltékenység, tiltás nem egészséges, hiszen inkább a férjnek kéne büszkének lennie arra, milyen szép és ügyes felesége van. Ha támogatást, bátorítást kapott volna, akkor azzal – meglehet – még erősebb, harmonikusabb lett volna kettejük kapcsolata.

Egy kicsit mindig fura érzésem van, amikor 6-8 éves gyerekhastáncosokat látok a színpadon. Szerinted hány éves kortól „illik” elkezdeni ezt a műfajt?

A gyerekek nagyon fogékonyak, ügyesek és aranyosak ezekben a kis ruhákban. Én viszont azt gondolom, hogy ez a tánc nem igazán illik hozzájuk. A hastánc lényege, hogy – a tökéletes mozdulatok mellett – érzelmeket is sugározzunk. A kicsiknek még nincs annyi tapasztalatuk, hogy komolyabb érzelmeket közvetítsenek. Ügyesen megtanulják, eltáncolják, amit kell, de előadni nem tudnak úgy, mint egy már sok mindent átélt nő – kivételek persze akadnak. Alapozáshoz jó, de fellépésekre való felkészítést én nagyjából 15 éves kortól vállalok.

A hastánc segíthet a női betegségek leküzdésében?

Úgy gondolom, sok betegség a lelki problémákból fakad, amelyek rögtön megmutatkoznak a testen is. A hastánc egyfajta meditáció is, ami „helyrerázza” az ember belső világát. Ezt magamon is tapasztaltam, ugyanis régebben volt egy kisebb nőgyógyászati problémám, ami a hastánc, a belső izomzat mozgatásának hatására rövid időn belül teljesen eltűnt. Maga a nőgyógyász jegyezte meg, hogy „mi mindenre jó a hastánc”.

Ha valaki babát vár, akkor mennyire tanácsos terhesség alatt hastáncolni?

Csak akkor javaslom, ha előtte is hastáncolt már az illető. Ebben az esetben pozitív hatással lehet rá és a magzatra. Ilyenkor a hullámzó mozdulatok nagyon jót tesznek, a rázásokat viszont jobb kerülni. Az viszont fontos, hogy állapotosan csak addig táncoljon valaki, amíg jól érzi magát, nem érzi megterhelőnek, illetve nem okoz semmilyen testi kellemetlenséget.

közösség

további frisss

lap tetejére