Németh Pál olyat tudott, ami biztos sikert hozott

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2016. június 16., csütörtök •
Csütörtökön immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és a Szombathelyi Dobó SE a felejthetetlen mesteredző-alapító tag és Szombathely város díszpolgára tiszteletére a Németh Pál Emléknapot.
Németh Pál olyat tudott, ami biztos sikert hozott

A lehetetlen nem létezik – idézték a közelmúltban elhunyt Muhammad Alit az emléknap résztvevői a Németh Pál Kollégium névadási ünnepségén.

A Magyar utcai középiskolai kollégium épülete előtt Horváth Vilmos, a Dobó Se és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékezett röviden, majd Egri Csilla igazgató mondta el, hogy a kollégiumnak sokáig nem lehetett önálló neve, majd a Klik szombathelyi tankerületét megkeresve azért választották és vették fel Németh Pál nevét, mert példaképet és tehetséggondozásban élenjáró szombathelyi ember nevét akarták épületükön látni. Miután a diákokat is megkérdezték és a vélemények összecsengtek, hozták meg demokratikus döntésüket.

Hende Csaba országgyűlési képviselő ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy Szombathelyen olyan nagyszerű sportemberektől lehetett tanulni a sport jellemformáló erejét, a büszkeséget, mint Németh Pál vagy a világbajnok súlyemelő Tóth Géza. 

Miután röviden felelevenítette Németh Pál sportolói pályafutását, hozzátette, hogy sosem látta autóban, csak kerékpáron. 
Németh Pál évtizedeken át világklasszisokat nevelt ki, Németh Pál olyat tudott, ami meghozta a biztos sikert. Egy közintézményt akkor nevezünk el valakiről, ha példakép. A világ még holtában is látta, amikor Pars Krisztián a londoni olimpiát megnyerve körbefutott a halott mesteredző fényképével. Németh Pál holtában is hatni tud. A meghosszabbított élet örömteli pillanata a mostani emléknap – tette hozzá beszédében Hende Csaba.  

A nemzeti szín szalag átvágása után a dobópápa fiai, László és Zsolt, valamint özvegye, Mariann néni leplezte le a névtáblát. 
A névadási ünnepség helyszínén megtudtuk, hogy hivatalosan szeptember 1-től veszi fel a kollégium Németh Pál nevét.

Ezt követően az Aréna Savariában tartottak megemlékezést, ahol a beszédet mondó Puskás Tivadar polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja kiemelte, hogy Németh Pál mindannyiunk életének része. 
Az ember nyomokat hagy, és ezek a nyomok a túlélők szeme előtt ragyognak és emlékeznek a nyomot hagyókra. Németh Pál Szombathely számára fogalom és a szombathelyieknek olyan példakép, aki érett sportolóvá nevelte az ifjakat. A családtagjaira mindig meleg szeretettel nézek, mert a szellemiséget, Pali bácsi példáját viszik tovább – fűzte hozzá Puskás Tivadar.  

Jól dolgozni nem kerül sokkal több energiába, mint rosszul dolgozni, akkor miért ne dolgozzunk jól – idézte fel Németh Pál mondatát, akitől, mint mondta sokat és sok jót lehetett tanulni.

Ezután Szombathely Megyei Jogú Város, majd a Dobó Se, a Halmay Zoltán Olimpia Hagyományőrző Egyesület és a veszprémiek nevében helyezték el Németh Pál emléktáblájánál a megemlékezés koszorúit.      

Az emléknap programjából a sport, a versenyzés sem hiányozhatott, a Németh Zsolt által kitalált – ezúttal nyolc duó részvételével – páros kalapácsvető gálaversennyel emlékeztek a dobópápára a Sugár úti Atlétikai Centrumban. 

A verseny után ,,Művészlelkek” címmel olimpiatörténeti előadást tartott Horváth Vilmos, majd kötetlen beszélgetéssel és estebéddel zárult az idei Németh Pál Emléknap. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére