Nehéz, ám szép feladat előtt Veres András

Szerző: Nemes Judit Fotó: Mohai Balázs/MTI • 2015. szeptember 07., hétfő •
A Szombathelyi Egyházmegye vezetőjével beszélgettünk, akit múlt héten neveztek ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének.
Nehéz, ám szép feladat előtt Veres András

Nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy őt választották a testület elnökének egyben nagy feladat is számára, hiszen elődje, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, aki a pozíciót két cikluson, azaz tíz éven keresztül töltötte be, és, akinek nagy szerepe volt a többi között abban, hogy a testület nemzetközi ismertsége növekedjen, ennek megfelelni roppant nehéz lesz – véli Veres András, akit meglepetésként ért, hogy a tisztség betöltésre megválasztották, és örömmel vállalta a feladatot.

A közelmúltban, a Brenner János Iskola megnyitóján Fotó: Hornyák Emőke

„Miután nem készültem erre, nagy terveim egyelőre nincsenek, meg nem is lehetnek, azt gondolom. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagja vagyok immár tizenöt éve - először titkárként majd egyházmegyei püspökként, most pedig elnökként is –, látok olyan területeket, ahol az elkövetkezendő időkben igen sokat kell tennünk.”

Két aspektust emel ki a megyéspüspök, amire szerinte nagy hangsúlyt kell fektetni. Az egyik a család kérdése. A Konferencia évek óta törekszik a lelkipásztori munkát úgy szervezni, megújítani, hogy a családok kerüljenek a középpontba, de továbbra is van mit tenniük ezen a téren. Erre vonatkozóan várják, hogy az ősszel megrendezendő családszinódus alapján Ferenc pápa milyen meglátásokat, javaslatokat tesz a püspöki konferenciáknak.

A másik sarkalatos kérdés az új evangelizáció – hogy a fiatalok is megismerkedhessenek a keresztény hittel, a keresztény világszemlélettel, hiszen részben a rendszerváltozás előtti kommunista, ateista ideológia, részben pedig az azt követően Magyarországon is teret nyerő, a nyugati országokat jellemző hedonista, materiális értékszemlélet következményeként, ha a gyermekek a családban nem kaptak vallásos nevelést, akkor inkább ellenségesen, mintsem elfogadóan gondolkodnak az Egyházról.

A két fejlesztendő terület pedig összefonódik, hiszen véleménye szerint a hit továbbadása elsősorban a családban képzelhető el. Hozzátette, mindemellett a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának oda kell figyelnie a társadalmat foglalkoztató, érintő kérdésekre, keresniük kell, hogyan tudják az evangélium szellemében az emberek üdvösségét és az emberek javát szolgálni.

Szentelés a Brenner Iskolában Fotó: Hornyák Emőke

Veres András szólt arról is, hogy a testület a tisztújításon kívül külön bizottságot is létrehozott a napokban, feladata a 2016-os Szent Márton-év koordinálása lesz. A bizottság vezetői tisztségét is a megyéspüspök tölti be. A Szombathelyi Egyházmegyében második éve zajlanak a jubileumi év előkészületei, az egyházmegyei programok döntő részben elkülönülnek az országos eseményektől. Utóbbiak közül kiemelte, hogy a Katolikus Társadalmi Napokat jövőre Szent Márton – jegyében szervezik, valamint, Szombathely Pannonhalmával együttműködve, történelmi kiállítást szervez. A 4-5. századra vonatkozó tárlatnak a vasi megyeszékhely ad otthont, a 6-7. századról szóló kiállításnak pedig a pannonhalmi bencés monostor lesz a helyszíne.

Konferenciát is rendeznek, amelyen történelmi-művészeti szempontból tartanak előadásokat a szent mártoni-örökségről. Továbbá, pályázatokat is kiírnak a jubileumra. Az emlékév kapcsán dr. Veres András Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatásáról szólva elmondta, az idei év végéig eldől, hogy a katolikus egyházfő el tud-e jönni jövőre hazánkba.

 

közösség

további frisss

lap tetejére