Megbotlott a 12 éves fiú, és lyukat ütött a 1,5 millió dolláros festménybe

frisss.hu, theguardian • 2015. augusztus 26., szerda •
Még felvétel is készült minden idők egyik legbalszerencsésebb botlásáról.
Megbotlott a 12 éves fiú, és lyukat ütött a 1,5 millió dolláros festménybe

Az eset Tajvanban történt, a biztonsági kamera rögzítette, látszik, hogy véletlen volt. A 12 éves fiú múzeumlátogatás közben egy csoporttal áll Paolo Porpora 17. századi olajfestménye, a Virágok mellett, majd amikor tovább indulnak, megbotlik a saját lábában. Egy műanyag poharat tart a kezében, amit sikerült nem elejtenie, viszont az egyensúlyát elvesztette és pont a 1,5 millió dollár értékű festmény felé dőlt.

Az ép festmény

 

Az esést elkerülendő megtámaszkodott a két méter magas, 1660-ban készült festményen, és kezével ököl nagyságú lyukat ütött rajta. A felvételen még az látszik, hogy egy pillanatra megszeppen, de aztán tovább mennek. A kiállítás kurátora arra kért mindenkit, hogy ne a kisfiút hibáztassák, és ne a családjával fizettessék ki a kárt. A kiállítás szervezői most a biztosítótól kérnek pénzt a helyreállításra és a tulajdonos kompenzálására is.

Restaurálás közben

 

A 12 éves kisfiú története nem egyedülálló, 2006-ban, Cambridge-ben egy férfi tört össze egy rossz mozdulattal három, 300 éves kínai vázát, 2010-ben New Yorkban, a Metropolitan Múzeumban egy hölgy szakított be 15 cm-en egy Picasso festményt, sőt, 2012-ben Írországban egy férfit hat év börtönre ítéltek, amiért egy Monet festményt rongált meg, amelynek biztosítási értéke 10 millió dollárra rúgott. A legtöbb esetben azonban felmentik a károkozót, mert – mint több alkalommal is bebizonyosodott – az egyensúly elvesztése nem bűncselekmény.

 

közösség

további frisss

lap tetejére