Magyar Termék Nagydíj: az eTank is indul a pályázaton!

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. március 19., szombat •
Meghirdették a Magyar Termék Nagydíj nyilvános pályázatot, melyre május 20-ig lehet jelentkezni. Honlapunk megtudta, hogy a szombathelyi mérnökök találmánya, az eTank is esélyes, persze az is nyer, aki nem lesz termékdíjas.
Magyar Termék Nagydíj: az eTank is indul a pályázaton!

A pályázatot a kiírói tanács - az Industorg-Védjegyiroda Minőségügyi Kft., a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Mérnöki Szolgáltató Kft. és a Terc Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. - hirdette meg, szakmailag támogatja a Közbeszerzési Hatóság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
A pályázati rendszer célja, hogy elismerje az áruk, szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a piacon versenyképes termékek előállítását, és ösztönözze a fejlesztést.
Kiss Károlyné Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a harmincnyolc főcsoportot a magyar gazdaság összetétele alapján alakították ki, és idén pályázati segédletet is kiadtak a jelentkezéshez szükséges dokumentációk összeállításához, a védjegyhasználati szerződésben rögzítették a jogokat és kötelezettségeket - tette hozzá.
Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a pályázaton a különdíjakkal évek óta erősítik a Kárpát-medencében élő magyarság gazdasági összetartozást, s az idén a Kárpát-medencében működő külhoni vállalkozások is pályázhatnak a védjegyhasználat elnyerésére.
A pályázati rendszer fővédnöke, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke képviseletében Pap Csaba Gábor titkárságvezető elmondta, hogy a nagydíj a termékbiztonság, a magas minőség és magyar gazdaság iránti elkötelezettség emblémájává vált.
A pályázaton a Magyarországon, vagy a Kárpát-medencében gyártott, forgalmazott termékkel, vagy termékcsaláddal vehetnek részt a pályázók, illetve hozzá kapcsolódó szolgáltatással, vagy önálló szolgáltatással.

Szombathelyi termék is pályázik
Az eTank, melyről a frisss.hu ITT írta meg, hogy szombathelyi mérnökök találmányaként igazi nóvum, szintén pályázik a Magyar Termék Nagydíjra. A fejlesztő cég ügyvezető-tulajdonosát, Nagypál Tibort kérdeztük.  
Azért pályázunk az eTankkal, mert nincs ilyen üzemelő berendezés az országban, pláne nem magyar. A miénk pedig itt van, működik és magyar, méri a felhasznált energiát és kommunikál a felhasználóval. Ez ugye milyen természetesen egyszerűen hangzik, mégis csak ez az egy van belőle. Ha rájönnének és megismernék a hazai elektromos autózás elterjedését, és szélesebb körben is ismertebb lenne, sokan csapnának a homlokukra, hogy ilyenre van szükség és nem a mérést nem végző, kommunikációt nem tudó, jelenlegi gyors hajrában telepített eszközökre – nyilatkozta a frisss.hu-nak Nagypál Tibor, aki azt is hozzátette, hogy azért is pályáznak, mert szükséges a termékdíjas megmérettetés is, még akkor is, ha nem lenne helyezett az eTank. 

Különdíjak 
A nagydíjakon felül a Kiírók Tanácsa különböző különdíjakat is felajánl, melyeket a pályázatok elbírálása során ítélnek oda. A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Gazdaságért Nívódíj elismerést azon vállalkozások kaphatják meg, amelyek a pályázati rendszer első meghirdetésétől (1998), illetve a Gazdaságért Nívódíj legutolsó elnyerésétől számítva többszöri alkalommal elnyerték a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet, ezzel bizonyítva, hogy képesek hosszasan kiváló minőség előállítására, piaci munkájukkal tartósan öregbítik a magyar gazdaság jó hírét.
A Magyar Termék Nagydíj Pályázati Rendszer Életmű Díját olyan természetes személy nyerheti el, aki hosszú évek munkájával bizonyította elkötelezettségét a kiemelkedő minőség, és a magyar gazdasági kultúra felemelkedéséért. Kimagasló munkáját nem csak gazdasági tevékenység, hanem magas szintű szociális érzékenység is jellemzi.
A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Klímabarát Termék Nívódíjat azok a megoldások, termékek, illetve rendszerek nyerhetik el, amelyek mérhető módon hozzájárulnak a széndioxid kibocsátás csökkentéséhez, az energiatudatos környezet alakításához, fejlesztéséhez.

A beadott pályázatokat több fordulón értékelik, és a kiírók tanácsa ítéli oda a tanúsító védjegy használati jogát. Az eredményt szeptemberben hirdetik ki.

közösség

további frisss

lap tetejére