Húsz éves a Camerata Pro Musica

Nemes Judit Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 14., szerda •
Október 15-én hangversennyel emlékeznek az évfordulóra, az eseményen a többi között Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr hegedűversenye is elhangzik majd.
Húsz éves a Camerata Pro Musica

A zenekar eltelt 20 évéről és a hangversenyről Gyenge Tiborral, az együttes vezetőjével beszélgettünk.

A Camerata Pro Musica Kamarazenekar megalapításának ötlete 1994-ben vetődött fel. A Savaria Szimfonikus Zenekar több művészével együtt szerettek volna egy olyan zenekart alapítani, ami független a szimfonikusoktól és inkább vonós zenekari hangzással foglalkozik. Céljuk a vonós kamara zenélés népszerűsítése volt, a műfaj bemutatása a szombathelyi közönségnek. Fontosnak tartották azt is, hogy színesítsék a zenei életet a városban, ezért repertoárjukba olyan műveket terveztek felvenni, amit egy nagy szimfonikus zenekar nem mindig tud beépíteni a saját programjába. Az általuk játszandó művek közé kortárs zenei darabokat építettek be, hangsúlyt fektetve a vasi megyeszékhelyhez kötődő zeneszerzők, többek között Petró János, Károlyi Pál munkáira.

Gyenge Tibor

Gyenge Tibortól megtudtuk, hogy korábban, még Erdélyben, Nagyszebenben, az ottani szimfonikus zenekarnál volt ilyen együttese, amely a Camerata Cibiniensis nevet viselte, ami egyébként a Szeben folyó román nevének latinosítása. Itt, a vasi megyeszékhelyen azonban ilyen lehetőség híján a Camerata Pro Musica, azaz kamaracsoport a zenéért névvel alapították meg, 1995 februárjában pedig a első koncertjét adta az együttes.

Próba a Bartók Teremben

Az eltelt húsz évben nagyjából 400 koncertet adtak, nemcsak hazánkban, külföldön is nagy sikert arattak. Jelentős hangversenytermekben léptek fel, a többi között a Konzerthaus-Wienben, a National Concert Hall-Dublinban, a City Concert Hall-Corkban is színpadra léptek. A zenekar vezetője, aki a I. hegedűs is egyben, elmondta azt is, hogy ugyanilyen fontos esemény volt az együttes életében, amikor Budapesten, a Magyar Rádió Márványtermében élő rádióközvetítéssel mutattak be darabokat. Mindemellett szerettek volna jelen lenni Vas megye városainak zenei életében is.

Október 15-én pedig ünnepel a Camerata Pro Musica, fennálásának 20. évére hangversennyel emlékeznek.

A Bartók Teremben jubileumi hangverseny műsora:

Ignaz Joseph Pleyel: Esz-dúr szimfónia No.8 Ben 134

Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr hegedűverseny No.4 Kv.218

Szólista: ifj. Gyenge Tibor

Edward Elgar: Szerenád op.20

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Szerenád op.48

Művészeti vezető: Gyenge Tibor

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére