Hasznos fesztiváltippek (nem csak) csajoknak – 1. rész

Szerző: Tóth Eszter Fotó: ampthemag.com, szeretlekmagyarorszag.hu, dailymail.co.uk • 2017. június 17., szombat •
Mit vigyünk, mit ne, hova állítsuk a sátrat, mikor fürödjünk, mit együnk? Hardcore fesztiválozóink megadják a választ!
Hasznos fesztiváltippek (nem csak) csajoknak – 1. rész

A nyár itt van a nyakunkon, a fesztiválszezon azonban még csak most veszi igazán kezdetét. Az évek során megszaporodott zenei fesztiválokon már nincs olyan réteg, amit nem tudnának kiszolgálni ezek a több napos, neves fellépőkkel operáló rendezvények, a fiúk-lányok tömegével özönlenek (külföldről is) a Volt-ra, a Szigetre vagy épp a Balaton Soundra (hogy csak a nagyobbakat említsem). Azonban a fesztiválozás nem veszélytelen, főleg a csajok számára, erre már évek óta figyelmeztetnek minket, sőt rengeteg jó tanácsot is olvashatunk „netszerte” arról, hogy milyen szettben menjünk, mit vigyünk magukkal, mire figyeljünk, vagy épp ne figyeljünk oda. Én most úgy döntöttem nem szaporítom ezeknek a nem túl valóságszagú írásoknak a számát, hanem inkább olyan huszonéves csajokat kérdezek meg, akik tényleg nagyon otthon vannak a témában, igazi hardcore fesztiválozónak számítanak. Lássuk, miket tanácsol nekünk Erzsi, Mo, Juci és Anita!

 

Sátorállítás

Ha több napra készülünk fesztiválozni, a legkézenfekvőbb, ha a sátrazást választjuk. De nézzük, hogyan és hova érdemes felállítani a pihenőhelyünket!

„Mindenképpen masszívabb talajt keress, amin kevés a kő, kavics. Ha esetleg faágakat találsz, dobáld arrébb őket, és figyelj a hangyabolyokra is. A legjobb, ha fa alatt találsz helyet, hiszen az árnyékos, ha valamennyire be tudod lőni, merre van kelet, akkor azt is meg tudod határozni, merre állítsd fel a sátrat, hogy ne keltsenek fel a nap első sugarai. Nyilván esős, viharos idő esetén veszélyesebb fa tövében lenni a letörő ágak miatt, ezért figyelj rá, hogy ne korhadt, öreg fa tövébe sátrazz. Mindenképp vigyél magaddal, vagy ha nem fér be, vegyél egy közeli áruházban festéshez használatos takarófóliát. Pár száz forintos kiadás, de sokat segíthet, ha esetleg lezúdul az eső. Rakhatod a sátrad alá is, hogy még egy réteg tartsa távol a vizet, és persze letakarhatod vele a sátradat, így jobban lepergeti az esőt.”

Mo

 „Sátorállításnál mindig figyeljenek arra, hogy mi van a földön, kavics, fadarabok nagyon tudnak bökni. Egy polifoamot vigyenek a hálózsák alá, sokat ér. Nekem a párnám a sporttáskám szokott lenni, de kinek mi. Olyat is láttam, aki hoz kötelet, kifeszíti két fa közé, es teregetőnek használja, ez is praktikus.”

Erzsi

„Nekem fontos a kényelem, ezért Quechua sátrat viszek, felfújható matracot es a hálózsák mellé egy pokrócot is, biztos, ami biztos, ha hideg van. Ez például jól jön, ha völgyben van a fesztivál, ahol éjjel nagyon hideg van vagy pl. vízparton.”

Juci

Öltözködés

Minden évben traktálnak minket a női magazinok az aktuális fesztiváltrendekkel, általában olyan képekkel illusztrálva, ahol a lányok a lehető legsterilebb környezetben mosolyognak ránk az apró farmer minijükben és a fehér kötött pulcsijukban. Elárulom, a fesztivál nem az a hely, ahol divatoznod kellene.

„Rövidnadrág! Képzeld el a szitut, ahogy a kedvenc számodon pont fel akar venni egy srác a nyakába, de "jajj nee szoknya van rajtam"! Esőkabát (alap + kis helyen is elfér) cipő olyan legyen ami nem ázik be, hátizsák! Ki akar a kempingig elszaladni éjjel 2-kor két koncert között amikor kezd hűlni az idő? Fáradt vagy, fázol. Hátizsákban elfér, praktikus, es abszolút táncbarát kategória.”

Erzsi

„Az egyik leghasznosabb fesztiválviselet a gumicsizma, ugyanis nincs fesztivál eső nélkül. Mivel már több fazonban is kapható bokacsizmától a térdig érő típusig, biztos találsz olyat, ami tetszik. Persze vigyél szandált a melegebb napokra, és ne felejts el meleg ruhát pakolni éjjelre, egy cicanaci és egy kapucnis pulcsi pont megteszi.”

Mo

„Amit én meg minden alkalommal viszek: nedvestörlő, kézfertőtlenítő, gumicsizma. Két éve Strand Fesztiválon szakadt ránk az áldás, minden bokáig sárban, ilyenkor jó is az a csizma.”

Juci

Higiénia

Nőként különösen fontos, hogy odafigyeljünk a tisztálkodásra (és persze a komfortérzethez is hozzájárul, ha nem vagyunk nyakig sárosak), ezért érdemes körültekintően pakolni a fesztiválra, és korán kelni (vagy későn feküdni), hogy találjunk helyet a zuhanyzóban.

„Praktikus, ha a neszeszeredbe kompakt dolgokat pakolsz, például olyan sampont, ami balzsamot is tartalmaz, így nem foglalod ezer évig a zuhanyzót, de a hajad is megkapja a kellő supportot. El ne felejtsd a szúnyogriasztót, a kézfertőtlenítőt és a papírzsebkendőt (ez lesz a WC-papírod is, bár a sátorban tarthatsz egy rendes tekercset is). Segít, ha citrusos parfümöt viszel magaddal, azért nincsenek odáig a szúnyogok.”

Mo

„Érdemes reggel menni, 8 óra körül, estére van, ahol elfogy mar a meleg víz, és mivel a kelő nap hamarosan úgyis kiűzi a delikvenst a sátorból (már aki aludt, ugye), jobb ekkor felfrissülni.

Juci

„Tisztálkodást illetően készüljenek a hideg vízre a fesztivál elején, plusz ha a Szigeten nem akarnak fél napig sorba állni, éjjel fürödjenek, buli után. Papucsot mindenképp vigyenek, plusz a zuhanyzókba ne vigyenek nagy értéket.”

Anita

„Azt hiszem, 1 liter vizet bevihet magával a fesztivál területére mindenki, ezt érdemes kihasználni, barmikor jól jöhet (fogmosás, másnap reggel stb.) Wc -papir, nedves törlőkendő alap felszereltségek.”

Erzsi

Étkezés

Kérdés, hogy szeretnénk-e fizetni a méregdrága fesztiválkosztért vagy alternatív megoldás után nézünk.

„A fesztivál területén az árak kezdenek nemzetközi szinten mozogni, szóval, ha csóró vagy, ne légy lusti kimenni a legközelebbi kisboltba. Kávét is tudsz venni mindegyikben, sőt gyümölcsöt is, meg néha meleg kaját.”

Anita

„Ügyelni kell arra, hogy egy sátorban hatalmas a hőingás, ennek megfelelően tartós kenyeret, kolbászt es a jól bevált kiskonzerveket viszem, pl. sertésmájkrém, libamájkrém. De van, hogy az ebéd is a solet-székelykáposzta vonalon mozog, ha nagyon spórolni kell.”

Juci

 

A következő részben eláruljuk, hogy hogyan töltheted a leggyorsabban a telódat, mire figyelj a koncertek alatt, hogy találd meg a társaidat a legkönnyebben és még néhány jópofa hasznos tippet is adunk. 

közösség

további frisss

lap tetejére