Ezért eszünk többet, ha alkoholt iszunk

frisss.hu Forrás: medicaldaily.com • 2016. január 06., szerda •
Egy új kutatás szerint az alkohol növeli az étvágyat és az energia-bevitelt. Aki fogyni szeretne, ne piáljon!
Ezért eszünk többet, ha alkoholt iszunk

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy alkoholfogyasztás esetén előbb-utóbb éhesek leszünk. Persze előtte kellene falni, hogy "legyen, ami felszívja az italt". Nem hiába van, hogy baráti társaságoknál a pia mellett mindig találunk ropogtatnivalót, szendvicset, nasit. De miért leszünk éhesek? A kutatók ezt is megfejtették!

Korábbi tanulmányok már összekapcsolták a túlzott alkoholfogyasztást és a hízást, de a jelenlegi kutatás szerint az alkohol növeli az étvágyat és az energia-bevitelt. A szakemberek kóstolási kísérletekkel képesek voltak meghatározni, hogy az alkohol hogyan rombolja le a gátló mechanizmusokat, amelyek megakadályozzák, hogy az emberek többet egyenek. Mivel az alkohol sok kalóriát tartalmaz, közvetlenül hozzájárul a súlygyarapodáshoz is.

A Liverpooli Egyetemen készült felmérés során véletlenszerűen hatvan egyetemista lányt kértek meg, hogy igyon vodkából és diétás limonádéból kevert koktélt, vagy egy alkoholmentes italt, amelyet úgy manipulálták, hogy illata és íze alkoholtartalomra utaljon. A résztvevőknek később ki kellett tölteniük egy élelmiszerek iránti vágyról szóló kérdőívet, amely a gátlás kontrolljának szintjét mérte. Kék, piros, sárga és zöld színnel írt szavakat kellett elolvasniuk a képernyőn, és hangosan kimondaniuk, hogy milyen színnel írták a kifejezéseket. Végül, akik elvégezték a feladatot, annyi csokis süteményt ehettek negyedórán át, amennyit csak akartak.

Kiderült, hogy, akik vodkát ittak, rosszabbul teljesítettek a színes teszten, mint a placebo-csoportban lévők, és a vodkázók több sütit ettek. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a süteményfogyasztás és a színes teszten mutatott teljesítmény fordított arányban áll, azaz megerősítették a régi sejtést, hogy az önkontroll szintje és az alkohol okozta egészségtelen táplálkozás összefügg.

Paul Christiansen, a tanulmány vezetője, az egyetem pszichológusa szerint ez azért lehet, mert a nagyon visszafogott evők magasabb szinten kontrollálják táplálkozási szokásaikat, és több energiát fektetnek abba, hogy ellenálljanak az élelmiszereknek. A kérdőívek alapján pedig elmondható, hogy az ital nem volt hatással az éhségre vagy a sütemények elfogyasztására irányuló aktuális vágyra, hanem arra lehet következtetni, hogy az alkohol miatt csökkenő önkontrollnak van köze a súlygyarapodáshoz, ami megfelel több korábbi vizsgálat megállapításainak.

közösség

további frisss

lap tetejére