Elindultak az ünnepi programok Szombathelyen

Szerző: frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke, Bodorkós Máté • 2017. március 15., szerda •
Élőben jelentkezünk a március 15-i városi rendezvényekről.
Elindultak az ünnepi programok Szombathelyen

11. 36 - Megkoszorúzzák Horváth Boldizsár szobrát


11. 25 - Beiktatják az új diákpolgármestert

Puskás Tivadar polgármester beszédet mond. Beiktatják az új diákpolgármestert, az az Horváth Zsoltot


11. 15 - A Mindenki betétdalát is elénekelték

Az ünnepi beszédet követően a Nagy Lajos Gimnázium, az Ungaresca Táncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes, a Savaria Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Quintetje, illetve a Paragvári Utcai Általános Iskola tanulói műsorát tekinthette meg a közönség. A műsor csúcspontja kétségtelenül az Oscar-díjas Mindenki című film betétdalának előadása volt. 

 

„Bodzavirág”

Felcsendült az Oscar-díjas film betétdala is az ünnepségen

Közzétette: Frisss.hu – 2017. március 15.

 


10. 45 - A tömeg átért a Savaria Múzeumhoz

Óriási tömeg érkezett a Savaria Múzeum előtti parkba, amely nemrég újult meg. A Savaria Szimfonikus Zenekar produkciója indította 10 óra 45 perckor az ünnepi műsort. Elsőként V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára lépett a pódiumhoz. A politikus az 1848-as párizsi és bécsi forradalom hatásáról beszélt, illetve ennek hatásáról, amely országunkat és Szombathelyt is érintette. Kiemelte továbbá Dr. Horváth Boldizsár munkásságát, aki a vasi megyeszékhelyen látta meg a napvilágot és íróként, költőként, illetve politikusként sokat tett Magyarországért. Személyében tisztelhetjük az Andrássy-kormány igazságügy-miniszterét is. V. Németh Zsolt kitért a nemzeti lobogónkra is, amely mély tartalommal bír: erő, hűség, remény. 


10. 27 - A forgatag átvonul a Király utcán és a Széll Kálmán utcán keresztül a Savaria Múzeum parkjához, ahol már közben gyülekeznek az ünneplők. 


10. 00 - A díszőrség Puskás Tivadar engedélyére felvonta a nemzeti lobogót a Március 15. téren

Szerdán, pontban 10 órakor Rései Róbert főtörzsőrmester, a díszőrség parancsnoka kért és kapott engedélyt Dr. Puskás Tivadartól, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterétől a magyar zászló felvonására a szombathelyi Március 15. téren. A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz kísérte, majd az Oladi Általános Iskola diákjai szavaltak verseket, hol a Tavaszi Szél Citerazenekar, hol pedig egyszálgitáros verzióban. Őket a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes verbunkja követte.

Végül ismét a diákokon volt a sor, elhangzott a Nemzeti Dal és egy remek zászlós előadás következett, ahol a gyerekek a nemzeti trikolor sávjait tartva állították össze egy élőképpé a magyar zászlót.


9.25 - Eindultak a Március 15. tér felé

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület vezetésével a lovasok átvonulnak a Március 15. térre. Félpályás útzár van érvényben.


9.15 - Koszorúzás a Petőfi-szobornál

Elkezdődött az ünnepség a Petőfi-szobor előtt. Felolvasták Gyulai Pál költő egyik művének Petőfiről szóló részletét. Ezután koszorúkat helyeznek el Tóth Béla szobrászművész alkotásánál.

Először megyeháza és a kormányhivatal munkatársai rójják le tiszteletüket, így Popovicsné Tisza Edit és Ágh Ernőné, valamint Balázsy Péter megyei jegyző. A város részéről Puskás Tivadar, Illés Károly, Koczka Tibor és Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária helyez el koszorút. 


9.05 - A Petőfi-szobornál emlékeznek

A gyerekek piros-fehér-zöld zászlókat tűznek az MMIK előtti Petőfi Sándor tövébe. Készülődnek a koszorúzásra. A hagyományőrzők közben az út mellett várakoznak, innen indulnak majd a 10 órakor a Március 15. térre, ahol folytatódik az ünnepség. 


8. 45 - Elindult az ünnepi felvonulás

Elindult az ünnepi menet a szombathelyi Emlékműtől. 

A felvonulók között többek ott van a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület és a Alpokalja Lovas Klub is. 

 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére