Egy csepp Itália, ami rabul ejt - Szombathelyen!

Horváth Maja, fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 14., szerda •
Mert a minőség a lényeg, nem a mennyiség!
Egy csepp Itália, ami rabul ejt - Szombathelyen!

Biztosan állíthatjuk, hogy aki egyszer megérezte a Bellagio étterem minőségét és hangulatát, nem tud többé szabadulni tőle. Nem csak a kiszolgálás figyelmes, és a hely gyönyörű, a minőség is teljesen egyedi. Itt az alapanyagok frissek, nincs semmi mélyfagyasztott termék. Teljesen más az íze például egy Olaszországból érkezett sajtnak, nem beszélve a különböző tengeri halakról. Hetente kétszer érkezik a friss szállítmány Parmából és Firenzéből, a végeredmény pedig önmagáért beszél.

A Fiorini család 25 éve nyitotta első éttermét hazájában, Magyarországon Budapesten honosították meg először a valódi olasz minőséget. Étterem hálózatot hoztak létre, ami az idén megkapta a „legjobb street-food Budapesten” címet. A szombathelyi chef, Alessandro Fiorini a bolognai akadémián szerzett diplomát kiváló minősítéssel, aztán a Dominikai Köztársaságban indított útjára egy ízig-vérig olasz éttermet, majd Temesvár következett. Itt már akkora volt a sikere a minőségre fókuszáló filozófiának, hogy „az olasz konyha legjobb nagykövete” kitüntető címet is megkapták.

Sokat ingáztak az alapanyagok beszerzése miatt Budapest és Olaszország között, így kerületek – út közbeni megállóként – Szombathelyre. Alessandro édesapja találta meg a mostani éttermet, megnézték és azonnal beleszerettek. Ugyanis tudatosan nem tipikus turista-éttermet szerettek volna nyitni, hanem sokkal inkább az olasz mentalitásra jellemző, minőségi helyet. Az olaszok sokszor komoly távolságokat is megtesznek egy-egy vacsora kedvéért, ha tudják, hogy az adott étterem valamelyik specialitása megéri az utazást.

Szombathelyen a Juhász Gyula utcában járva az ember nem is gondolná, hogy ha betér a Bellagio étterembe, akkor nem csak a hamisítatlan olasz konyhával és vendégszeretettel találkozik, de olyan szolgáltatások is várják, amelyeket csak itt kaphat meg a városban. Ilyen az úgynevezett belső vendégkör számára nyújtott információs rendszer, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha valami különleges áru érkezik, mondjuk egyenesen a tengerről, akkor lehetőségük van étlapon kívüli fogásokat is fogyasztani, amikor idejük engedi. Ez olyan, mint a szabóság és az áruházak konfekció méretei közötti különbség – mondja Alessandro. Mi vagyunk a szabók, akik igazodunk a vendégeink igényeihez, ha jön valami ritka, értékes szövet, természetesen szólunk nekik. Ha érdekli őket, elkészítjük, amit szeretnének belőle.

De természetesen nem csak a különleges étkek jelentik a Bellagio egyediségét. A pizza tészta alapanyagai és elkészítése is családi szabadalom, nem beszélve az „alap” szószról, ami meghatározó az ízvilág formálásában. Persze folytathatjuk a sort az olyan apróságnak tűnő, a végeredmény szempontjából mégis akár döntő jelentőségű dolgokkal, mint, hogy honnan származik a bazsalikom? És a parmezzano? Merthogy a chef meggyőződése szerint mindennek stimmelnie kell. Nem használ mélyfagyasztott terméket, és a házhozszállítástól is azért ódzkodik, mert a minőség rovására menne. A Fiorini család filozófiáját egy mondatban talán úgy lehet kifejezni, hogy ők nem azt keresik, hogy valami(-lyen alapanyag) hol a legolcsóbb, hanem hogy hol a legjobb, legfinomabb.

Ha azt halljuk, minőségi sör, ugye mindenkinek Hollandia, Belgium, Németország és Csehország jut eszébe. Most kiderült, a Bellagio sörkínálatában szerepelnek eredeti olasz sörök is, amelyeknek egy csepp szégyenkeznivalójuk sincs a nagy hírű társaikhoz képest. Sőt! „Aki nem hiszi, járjon utána” – ennyi a tanács, elmondani úgysem lehet az íz élményt, de az biztos, csalódni senki nem fog, ha kipróbálja az olasz folyékony kenyeret.

És hogy ennyi minőségnek megfizethető-e az ára? A Fiorini család azt mondja, büszkék árképzésükre, mert a manapság legfontosabb ár-érték arány szempontjából biztosan vezető helyen szerepelnek. Náluk sehol sem a mennyiség, mindenütt a minőség a fő szempont. Hisznek abban, hogy Szombathelyen is kialakul az a vendégkör, aki olyanra vágyik, amit máshol nem kaphat meg. Ha pedig így van, akkor még csak az olasz turistahelyek éttermi áraihoz sem kell viszonyítniuk a szombathelyi olasz-árakat, ugyanis annál sokkal-sokkal olcsóbban élvezhetik a tradicionális, déli gasztronómiát a legjavából.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére