Devizahitelek: A héten elkészül a kormány törvényjavaslata

fidesz.hu • 2014. június 25., szerda •
Még a héten elkészül az a törvényjavaslat, mely a döntéshozatal első lépését jelenti a devizahitelek ügyében, ez hangzott el Varga Mihály és Kurucz Éva június 25-i sajtótájékoztatóján. A Kúria devizahitelekkel kapcsolatos múlt heti döntése világos helyzetet teremtett: felhatalmazta a kormányt és az Országgyűlést a további törvényalkotásra. Kurucz Éva kormányszóvivő emlékeztetett, a kormánypárti frakció kérésére a kabinet mai ülésén tárgyalt a további intézkedések irányáról. Szeretnénk minél előbb igazságot szolgáltatni a bajban levő családoknak, a kormány megnyugtató, végleges megoldást fog kidolgozni – jelentette ki Kurucz Éva.
Devizahitelek: A héten elkészül a kormány törvényjavaslata

Azonnali lépésekre van szükség, hogy a Kúria jogegységi döntésekből származó döntéseket a törvényhozás szintjén is átvezessük – húzta alá Varga Mihály. A kormány elfogadta az igazságügyi és a nemzetgazdasági tárcák előterjesztését, mely a szükséges lépések első fázisát tartalmazza, és a kabinet még a héten benyújtja törvényjavaslatát a parlament számára.
A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett, a Kúria kimondta, tisztességtelen módon jártak el a bankok az ügyfelekkel szemben; teljes egészében áthárítottak olyan kockázatot az ügyfelekre, amelyek indokolatlanok voltak, tisztességtelenül vettek el tőlük pénzt az egyoldalú szerződésmódosítással. A kormány álláspontja változatlanul az, hogy ezt vissza kell fizetni a becsapott ügyfeleknek – szögezte le.
Az elkészült törvényjavaslatnak, - mely a döntéshozatal első lépését jelenti – az a célja, hogy a Kúria döntését minél hamarabb átvezesse és törvénybe iktassa, elkerülendő azt a helyzetet, hogy többszázezer ember külön-külön pert indítson a pénzintézettel szemben – fejtette ki Varga Mihály. A rendezés kiterjed valamennyi devizaalapú hitel- és kölcsönszerződésre, valamint a pénzügyi lízingszerződésekre is. A törvényjavaslatban a kormány rendezni kívánja az árfolyamrés kérdését is. A kormány javaslatot fog tenni az elévülés kérdésének a világos meghatározására is; amíg a szerződés hatályban van, élő jogviszonyról van szó, az elévülés csak a jogviszony lezárulta után indulhat el – ismertette a miniszter.

Varga Mihály elmondta azt is, az elszámolás szeptemberben, a második lépcsőben történik majd; a Nemzetgazdasági Minisztérium tesz javaslatot, egyeztetve a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal.

A miniszter kitért arra is, hogy javaslatokat tesznek arra vonatkozóan is, hogy milyen határidőket kell betartani a tisztesség vagy tisztességtelenség kimondásával összefüggő peres eljárásokban. 

közösség

további frisss

lap tetejére