Bezzeg Nándor nagy vágya, hogy Phil Taylor ellen játsszon

PCS - fotó: Tóth Arnold, PDPA • 2017. július 22., szombat •
A darts világbajnokságot is megjárt versenyző a szombathelyi Savaria Steeel Darts Open megmérettetésen is részt vett.
Bezzeg Nándor nagy vágya, hogy Phil Taylor ellen játsszon

Nagyon kevés olyan egyéni versenyzője van Magyarországnak, akit saját sportágán belül elismernek riválisai. Ha ezt szűkítjük a kocsmasportok királyának tartott dartsra, akkor elsőként kell megemlíteni Bezzeg Nándor nevét. A 46 esztendős sportoló ugyanis megjárta a legnagyobb versenyeket és ő hazánk első profi dartsjátékosa is. Pedig eleinte nem úgy tűnt, hogy egy életre szóló szerelem szövődne a "dárdák" és Nándi között.

Mi a közös pont Vincent van der Voort, valamint a Gary Anderson és Peter Wright által fémjelzett skót válogatott között? Erre a válasz egy magyar darts játékos lesz, aki több nyílt versenyt is megnyert, illetve a legnagyobbak között is indult a PDC világbajnokságon. Hosszú út vezetett idáig, a sikereknek pedig ára is van. Arról mégis keveset lehet tudni, hogyan kezdte Bezzeg Nándor a pályafutását.

Több mint 20 éve már, 1997 áprilisában próbáltam ki és teljesen elvarázsolt - kezdi történetét a sportoló. Amikor az ember kezébe veszi a nyilakat még bármi lehet belőle: hobbi, unaloműző vagy szenvedély. Nekem az utóbbi jutott. Sikerült elvarázsolnia ennek a sportágnak, köszönhetően az összetettségének.  Ha csak dobálni kellene, nem kötött volna le. Azonban van benne bőségesen matematika, stratégia, állóképesség - szóval a játék együttes hatása vett le a lábamról. A kezdeti ismerkedés után 1998-ban döntöttem el, hogy komolyabban kívánok ezzel foglalkozni, így hamarosan a Magyar Darts Szövetség útján igazolt játékos lettem.

Már az elején tudta, hogy több lappang a felszín alatt, mint egy átlagos tehetség?

Ezt nem mondanám. Sosem éreztem, hogy bennem több van, mint az átlag. Egyszerűen arról volt szó, hogy komolyabban akartam csinálni. Minden információt begyűjtöttem és ekkor még hírből sem ismertük az internetet. Csodás felfedezés volt mindenféle szempontból. Ezt követően sokat kellett gyakorolnom, illetve felvértezni magam tudással. Rengeteget dolgoztam azért, hogy idáig eljussak. Szóval leginkább a kitartás és az akarat volt a döntő tényező…

Több nagyágyúval is volt szerencséje megmérkőzni. Ki az, akivel még összemérné tudását?

Bárki ellen szívesen kiállnék. Szerencsés vagyok, mert nagyon sok, jó játékossal volt lehetőségem megmérettetni magam. Be kell látni, hogy nagyon gyorsan változik a mezőny és sok új csillag születik, míg a régi nagyok közül páran visszavonulnak. A lényeg szerintem nem a név, hanem hogy jó meccset vívj, egy remek játékos ellen. Ha mégis választanom kéne egyet, akkor Phil Taylor lenne az, bár épp most jelentette be, hogy hamarosan befejezi a pályafutását. Rengetegszer láttam játszani, testközelből nézhettem, de még nem volt alkalmam játszani ellene. Azért egy 16-szoros világbajnokot megverni nem lenne kis teljesítmény.

Egyre több fiatal kap kedvet a dartshoz, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy a britek, a hollandok jócskán előttünk járnak. Miért van ez így?

Nézd, egy Michael van Gerwen 16 évesen már amatőr világbajnok volt, nálunk sokan ekkor ismerkednek meg a sportág alapjaival. A darts fellegváraitól viszonylag messzebb vagyunk. Úgy is fogalmazhatok, hogy szakadék van köztünk és az angolok, skótok vagy épp a hollandok között. Ennek okaként az anyagi helyzetet lehetne említeni, de felvetődik, hogy miért nem lehet szakkör jelleggel oktatni a gyerekek számára. Aztán itt van a versenyek hiánya, ami kifejezetten jól hasznosítható lenne a sportolók számára. Úgy látom, hogy szinte áthidalhatatlan a két régió közti különbség. Zárt burokban élünk és így is építkezünk. Ha a támogatási rendszeren, a nemzetközi versenyek programjain tudnánk változtatni, akkor 10 év alatt felzárkózhatunk. Azonban addig ez szinte lehetetlen vállalkozás.

A magyar fiatalok felvehetik a versenyt a külföldi versenyzőkkel?

Biztos vagyok benne. Nagyon sok tehetségünk van, rengeteg akarattal és elszántsággal, de szükségük van megfelelő számú edzésre és versenyekre is. Míg ez nem változik, addig ez csak vágyálom marad.

Lehetne számszerűsíteni az edzést?

Ez inkább személyiségfüggő. A profik között is akad olyan, aki alig áll tábla elé, mások pedig órákon keresztül dobják a nyilat. Nagyon fontos a stabil alapok lerakása. Ezután már csak a gyakorlás és a versenyprogram van hátra. Ugyanis van egy pont, amikor az edzőteremben már nem gyűlik a tudás. Erre vannak a versenyek, ezeket ott szerezzük. Mivel mentális sportról beszélünk, a feszült helyzeteket is csak így lehet megtapasztalni.

Mitől lett egy csapásra közkedvelt a darts, hogy már a televízió is közvetíti a legnagyobb versenyeket?

A legfontosabb, hogy eredmények kellettek hozzá. Senkit nem köt le egyetlen sportág sem, ha nem látványos és nincs magyar érdekeltsége. Nagyon fontos, hogy ne csak külföldi versenyzőket csodáljunk. Épp ezért hiába alakult meg a kilencvenes években a Magyar Darts Szövetség, mikor eredményeket nem mutathattunk fel. Aztán egyre többen kipróbálták és akadtak olyanok, akik kiemelkedtek a tömegből. Ennek köszönhetően lett sikersport a közvetítések terén is a darts.

A legenda: Phil "The Power" Taylor

 

Bizonyára megkapta már ezt a kérdést, de nem szeretném kihagyni: hány kilencnyilast sikerült dobnia?

Nem egyszerű kivitelezni, ebből eredően nem volt célom sosem megdobni a kilencnyilasat. Nekem egészen pontosan öt kísérletem volt, de nem sikerült egyszer sem. Nem is éltem ennek a bűvkörében. Egyébként rettentő jól mutat a képernyőn, viszont egyetlen játékos sem úgy áll fel a táblához, hogy most ezt megdobom. Ráadásul nem is igazán tudás, hanem inkább szerencse kell ahhoz, hogy sikerüljön kivitelezni.

Zárógondolatként ugorjunk vissza Phil Taylorra. Véleménye szerint lesz valaki, aki beállítja a jelenleg megdönthetetlennek vélt rekordját?

Egyedülálló dolgot vitt véghez Taylor. Két amatőr világbajnoki címe mellett, tizennégy profi VB-elsőséget is elhódított. Ez a 16 lehetett volna több is, ha tovább marad az amatőrök között. Ha a liga és egyéb elsőségeit is beleszámítjuk, akkor száznál is több sikere van. Talán nem túlzás azt állítani, hogy sportáganként 30-40 évente születik olyan fenomén, aki hasonlót képes letenni az asztalra. Szóval várhatunk jó pár évet, hogy valaki megközelítse, vagy felülírja mindazt, amit Phil Taylor elért.

közösség

további frisss

lap tetejére