Évfordulós ünnep - Békevárosok Vasváron

szróbert • 2014. augusztus 12., kedd •
A békekötés 350. évfordulóját ünnepelte a múlt hétvégén Vasvár. Ebből az alkalomból Európa történelmi kisvárosai képviseltették magukat azon a négynapos találkozón, amelynek időpontját a híres 1664-es vasvári békekötés időpontjához igazítottak. Ez volt az Európai Békevárosok Szervezetének 8. fóruma. A Békeház egész nap várta a látogatókat, ahol a békekötés dokumentumainak másolatát is megtekinthették az érdeklődők. A város történetét megjelenítő Királyok Kútjából ezen a napon bor csörgedezett.
Évfordulós ünnep - Békevárosok Vasváron

Ismeretes, hogy a magyarországi török háborúk során, a Vas megyei Vasváron 1664. augusztus 10-én kötött békeszerződés volt, ami az 1663-64-es török elleni háborút lezárta. Ma is a magyar történelem egyik megkérdőjelezhető eseménye, mert a Habsburgok a győztes pozíciójuk ellenére békét kötöttek, feladták az elfoglalt területeiket, és figyelmüket inkább nyugati ügyeik felé fordították. Szinte megalázóak voltak azok a békefeltételek, amelybe az udvar könnyen belement.
Az Európai Békevárosok szervezetének 8. találkozója során megtartották a 4. ENPP Közgyűlést is, ahol megválasztották az új tagokat is. A résztvevők a városnézés során megtekintették a Nagy Gáspár Kulturális Központot és a Kolostort is. Felavatták Török Richárd „Táncosnő” szobrát, majd a Városnéző séta folytatásaként ellátogattak   a helyi Múzeumba. Természetesen a Békevárosok ülését is megtartották, melyen Kovács Tilda polgármester asszony képviselte Vasvárt. Az eseményen a békeváros tagok és a helyi intézmények, civil szervezetek vezetői is részt vettek és egyeztettek a további a fejlesztések érdekében. 
A békevárosok szervezetének nyitó programján részt vett Eduárdo Basso, a békevárosok hálózatának vezetője is. Az eseménysorozaton megjelent V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára is, aki a frisss.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy Vasvár is tagja lehet ennek az együttműködésnek. Az idei találkozót értékessé teszi az a sajnálatos körülmény is, hogy a közvetlen környezetünkben is háború van.

 

közösség

további frisss

lap tetejére