„Az anyag határait próbálom feszegetni”– Interjú Fabricius-Nagy Emese tervezőművésszel

Kánya Dóra Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 14., szerda •
A MES Manufactory bőrillatú műhelyében jártunk.
„Az anyag határait próbálom feszegetni”– Interjú Fabricius-Nagy Emese tervezőművésszel

Hogy találkoztál először a bőrrel, mint a megművelhető anyaggal?

Egyszer a kedvesemnek készítettem egy ajándékot bőrből, és akkor szerettem bele ebbe az anyagba. Korábban is foglalkoztatott a táskakészítés és a ruhatervezés, ami a bőrrel való munkában teljesedett ki. Mindig is a művészet foglalkoztatott, Pécsett jártam művészeti középiskolába, majd a soproni egyetemre építőművész szakra.

Elsőre úgy tűnik, kissé távol esik egymástól a divat és az épületek tervezése.

Ha az életutamat végig gondolom, bármivel is foglalkoztam aktuálisan, a varrás végig jelen volt a mindennapjaimban. Mióta az édesanyám a varrógép közelébe engedett, érdekelt. Készítettem ruhákat is, de kizárólag a saját ruhásszekrényemnek. A bőrművességben jutottam el olyan szintre, hogy annak szakmai alátámasztást akartam adni.

Kizárólag bőrrel foglalkozol?

Jelenleg a legjellemzőbb a bőr, mert ez érdekel igazán. Gyönyörű és nemes alapanyag. Saját márkám, a MES Manufactory darabjainak készítésekor arra törekszem, hogy minél jobban kihasználjam adottságait.

Nem éppen hagyományos formákkal dolgozol.

Kollekcióim formavilágánál szembetűnőek az építészeti tapasztalataim, leginkább konstruktív formákból építkezem. Az anyag határait próbálom feszegetni. Jelenleg azzal kísérletezem, hogy a puha és a merevített felületek váltakozásából milyen formákat tudok létrehozni. Szeretem a formabontó megoldásokat, melyek kidolgozása elég sok időt vesz igénybe.

A legtöbb esetben ha valaki bőrtáskára gondol, akkor az barna vagy fekete színű, de nálad szinte minden színes.

Eddig a klasszikus színekkel dolgoztam én is, nemrég kezdtem el kísérletezni a lilával, a sárgával vagy épp a pirossal. Úgy gondolom, a letisztult formák igénylik a színt, frissebb lesz tőle a termék, de természetesen a klasszikus színeket is használom, a megrendelő igényeihez igazodom. 

Nálad minden praktikus és stílusos egyszerre. Nem mindennapi a cipzár sem.

A cipzár a Csepp kollekciónál hangsúlyos, tulajdonképpen a lelke a táskáknak, hiszen a segítségével teljesen ki lehet teríteni az egyes darabokat. Ettől változik a táska formája, ettől lesz izgalmas használni. Fontos számomra a letisztultság, és emellett az is, hogy a munkáimban legyen gondolat, felhasználói élmény.

Pontosan miket készítesz?

Váll- és hátitáskákat, kézitáskát, clutch-ot, pénztárcákat, irattokokat, telefontokokat és karkötőket.

Ez milyen típusú  bőr?

Jó minőségű, olasz bőrrel dolgozom. A választáskor figyelek a minőségre és arra is, hogy az alapanyag illeszkedjen ahhoz, amit készíteni szeretnék belőle. A táskák marhabőrből sertés béléssel, a kisebb kiegészítők kecske, bárány bőrből  készülnek.

Mondjuk egy táska elkészítése mennyi időbe telik?

Begyakorlottan nagyjából két nap, de az első kollekciómat fél évig terveztem, tökéletesítettem. Az íves formáknál sokat kell dolgozni azon, hogy szépen lehessen cipzárazni.

Kik hordják a táskáidat, lehet általánosítani?

Általában megrendelésre dolgozom és szeretem, ha ismerem azt, akinek készül. Tudnom kell a megrendelő igényeit. Elég kevés készül egy-egy típusból, nem gyártom tömegével, szeretem, ha az egyedisége minden darabnak megmarad. Mivel nem tömegtermékek, annak ajánlanám, aki igényes és szereti a személyre szabott örök darabokat. 

A MES Manufactory-ről bőven itt. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére