Autentikus és korhű: Átadták a római konyhát

szróbert-HCs • 2014. augusztus 16., szombat •
Mintegy kétmillió forintból sikerült létrehozni azt a korhű római konyhát, melyen összesen ezerkettőszáz-nyolcvanöt munkaórát dolgoztak a park munkatársai, diákok, és legionáriusok – hangzott el augusztus 15-én, Szombathelyen. Történt ugyanis, hogy a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány gondozásában kísérleti régészetként működő római konyha létesült.
Autentikus és korhű: Átadták a római konyhát

A köszöntőjében Puskás Tivadar úgy fogalmazott, hogy a közelgő Savaria Történelmi Karnevál minden napra nyújt valami újat. A mostani esemény ötlete, a korhű romai konyha  igazi ékköve lesz a karneválnak - tette hozzá a polgármester. 

Szommer Ildikó karneváligazgató pedig arról beszélt, hogy az interaktivitás milyen fontos szerepet játszhat, de azt is hozzátette, hogy a római konyha létrejöttével a Történelmi Témapark szolgáltatásai is bővülnek.

Mérei Tamás kuratóriumi elnök a legfőbb célnak nevezte az autentikus ismeretterjesztést. Mint mondta 1285 munkaóra, diákok, legionáriusok, és persze egy darus, és egy markoló kezelője, összesen 75 munkanap volt szükséges a konyha létrejöttéhez.

Borhy László régészprofesszor azt emelte ki, hogy a beton alapú építkezést is a rómaiak alkalmazták először, de ők voltak azok is, akik előszeretettel alkalmazták az ábrázolásaikon különböző, így például kenyérkészítő, húsfeldolgozó foglalkozásokat is. Az akadémikus a legkorábbi, Krisztus előtti V. századból való szakácskönyv részleteibe is beavatott, majd az első receptek egyikét röviden ismertette is.

Babos Bálint, aki a legtöbbet dolgozott a konyha létrejöttén, erről több mint hétszáz munkaórája, szorgalma, és hozzáértése tanúskodik. A park munkatársa elmondta, hogy a tűzhely és a szabadtüzes kemence is az autentikus jellegről árulkodik. Hozzátette: a park nyitvatartási ideje alatt, október 31-ig több esetben is rendeznek majd úgy nevezett konyhanapokat, amikor bármilyen finom étket el lehet majd készíteni.

Ezt követően emléklapot adtak át a munkálatokban résztvevő közreműködőknek. A frisss.hu a helyszínen azt is megtudta, hogy a konyha helyén anno egy kiülő volt, ami a régi őrtorony teteje volt egykor. Ezt helyezték át, és ennek helyére kezdték kialakítani a konyhát. A szervezők és rendezők az eseményt használtak ki arra, hogy köszönetet mondjanak dr. Borhy László akadémikusnak, régészprofesszornak, aki komoly szakmai segítséget nyújtott a munkálatok során, mindig szem előtt tartva az autentikusságot.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére