Tippek: Kutyavilág vár az ebekre ma!

FE • 2012. december 31., hétfő •
Ez a nap más mint a többi – főleg szőrös négylábú barátaink számára, akik bizony rosszul viselik az óév búcsúztatóval járó durrogtatást. A szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület, ilyenkor több kutyát ment, mint az év bármely napján, ezért most felsorolunk néhány tippet, hogyan óvhatjuk meg kutyánkat a szilveszteri káros hatásoktól.
Tippek: Kutyavilág vár az ebekre ma!

Magyarországon egyes becslések szerint kétmillió ebet tartanak. Az év végi vigadalomban elsütött petárdák és tűzijátékok következtében a településeken tartott kutyák százai szaladnak világgá. A legtöbb elkóborolt kedvenc az ünnepek után hazatalál, de sokuk sohasem kerül elő.

- Sajnos sok a menekülő rémült kutya, aki elrohan mert a petárda hangjától megijed – kezdi Ráczné Tölgyesi Judit a Fekete István Állatvédő Egyesület tagja a beszélgetést. Először is a legfontosabb,hogy ne hagyják egyedül az ebet, és ha napközben sétálni viszik mindenképpen pórázon vigyék semmiképpen se engedjék el. Ha otthon vannak lehetőleg vagy zárják be, de legjobb, ha beengedik a lakásba legalább az előszobába és legyenek mellette.

Pontos adta nincs arra vonatkozóan, hogy hány kutya csatangol el az év utolsó napján, de tavaly is rengeteg telefont kaptak az egyesület tagjai, és sokan keresték náluk a kutyájukat.

- Normál esetben naponta 4-5 elvesztésről kapunk bejelentést, szilveszterkor ez megsokszorozódik, 15 -20 elvesztésről kapunk bejelentést, illetve találnak elmenekült kutyát. Sajnos azok a kutyák, akik ilyenkor fejvesztve menekülnek, mivel pánikban vannak, soha nem találnak haza. A szerencsésebbjét megtalálják befogják és jobb esetben ki tudjuk deríteni a gazda kilétét – magyarázza Judit.

Bár ritka, de néhány esetben, bizony komolyabb baj is történhet a kutyával ezen az éjszakán.

- Hallottam már olyat,hogy idős kutya infarktust kapott, főleg olyan esetben fordulhat elő, ha ráadásul mondjuk meg van kötve, nincs lehetősége a menekülésre. Az állatorvosok szokták javasolni a gazdáknak nyugtató adását is, de azt már napokkal korábban el kell kezdeni, hogy elérhessék a kívánt hatást. De ez ritka hiszen a legjobb ha bevisszük a lakásba kedvencünket és mellettünk biztonságban érzi magát, esetleg felhangosítjuk a tv-t rádiót – ecseteli Judit, aki hozzáteszi: tavaly például eltűnt egy német juhász kutya a petárdázás miatt, pedig be volt zárva a pincébe, de egyedül volt és két ablakot tört ki, olyan pánikban volt, úgy menekült el. Tudomásom szerint nem találták meg azóta sem - teszi hozzá Judit.

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére