Fenyővásárlás okosan

Szerző: frisss.hu • 2017. november 28., kedd •
Közeleg a karácsony, hatalmas a kínálat a fenyőfákból, de vajon melyik a legjobb választás? Van, aki azt szeretné, ha minél tovább illatozna a fája, mások nem szeretnek sokat bíbelődni a díszítéssel, ezért a ritkásabb fenyőt kedvelik. Megint mások ki nem állhatják, ha egy fa hullatja a levelét, ezért drágább fajtát vásárolnak. Nézzük, melyikre mi jellemző!
Fenyővásárlás okosan

Karácsony közeledtével mindig felmerül a kérdés, hogy gyilkoljunk-e fákat, vagy vásároljunk egy földlabdás fát, ami azután is tovább élhet, hogy nálunk töltötte az ünnepet, esetleg válasszuk a ronda műanyagot. A fenyőerdőkért nem kell aggódnunk, hiszen az öt-tíz évesen kitermelt fák mezőgazdasági művelésből származnak. Legnagyobb részüket Vas, Zala és Somogy megyében nevelik, kivéve az Alföldről származó erdei és feketefenyőket

Vásárlás előtt

A vágott fenyőfák másként hullatják leveleiket, egyes fajták sokkal tovább bírják, mint mások. Az sem mindegy, hogy mikor vágták ki a fát. Mielőtt megvásároljuk a fát, néhányszor rázzuk meg erősen. Ne vegyük meg azt, amelyik már ilyenkor is ontja a leveleket. Néhány fenyőtű lehullása természetes jelenség lehet. A fát érdemes a díszítésig hidegen tartani. Mielőtt feldíszítenénk, öblítsük le zuhany alatt hideg vízzel, hagyjuk lecsepegni, és eleinte tegyük hűvös helyre, majd fokozatosan vigyük be a szobába. A fa megfelelő helye távol esik a fűtőtesttől. Ha így járunk el, még az olcsó fák is sokáig szép maradnak!

Mire ügyeljünk a gyökeres fenyők vásárlásakor?

Ha gyökeres fenyőt vásárolunk, nézzük meg hogy a növény gyökere nem sérült-e, a földlabda mozog-e az edényben, mert ebben az esetben ültetés után a fenyő tönkre megy. A fa megmozgatásával győződhetünk meg arról, hogy jól behálózta-e a gyökér a földlabdát. Ha mozog, nem szabad megvenni. ha megvettük és hazavittük rögtön egy nyirkos földdel teli nagyobb tárolóba kell átültetni. Beültetés után alaposan öntözzük be. A lakásban 2-3 naponta kell nedvesíteni a földet. Lehetőleg a fűtőtesttől minél távolabb helyezzük el a fát, néha permetezzük meg vízzel, esetleg jégkockákat is tehetünk a földjére.

Mire figyeljünk vágott fenyő vásárlásakor?

Karácsony előtt csak pár nappal érdemes a fenyőt megvásárolni, hiszen minél tovább áll szárazon, annál hamarabb fog hullani. Üde zöld színe azt sejteti, hogy törzsében, ágaiban egyelőre elegendő nedvesség van. Ha kezünket végighúzva az ágakon tűlevelek maradnak markunkban, vagy a fenyő tönkjét földhöz ütögetve hullanak a tűk: a fa már száradt, ne vegyük meg! A kiszáradás másik jele, ha a behajlított fenyőtűk görbék maradnak, ahelyett, hogy kiegyenesednének.
Ha a lakásban a fenyőfát olyan tartóba helyezzük, amelybe vizet tudunk tenni, sokkal tartósabb lesz karácsonyfánk. Ha korábban vettük meg a fenyőt, érdemes szentestéig a kertben, erkélyen, vagy más hűvös helyen tárolni. Frissességét jobban megőrizhetjük, ha közvetlenül nedves újságpapírral, majd nejlonnal fedjük be, hogy ne száradjon ki. Felállítás után jobban árasztja illatát, ha vízzel permetezzük a lombot.
Most lássuk a hazánkban legnépszerűbb fajtákat!


Erdei

Skóciától az Amur vidékig elterjedt fenyőfajta. Hazánkban is őshonos, a Nyugat-Dunántúlon megtalálható fajta. Fiatal korában széles kúp alakú fa, idősebb korában lombos fához hasonlít. Törzsének középső és felső része jellegzetes narancsvöröses színű. Kettesével álló tűlevelei 5-8 cm hosszúak, szürkés zöldek. Illatos, ritkás ágazatú, nehezebb díszíteni, alakja kevésbé formás. A feketefenyő igen ellenálló, így akár húsvétig is kitolhatjuk a karácsonyt. Hátránya, hogy csöpög belőle a gyanta, és a száradt, hosszú tűlevelei igen szúrósak. Az erdei fenyő és a simafenyő hat-tíz centiméteres leveleikkel, laza ágrendszerükkel, szabálytalan alakjukkal nem valók karácsonyfának, emiatt olcsóbbak is.


Közönséges luc

Az egyik legismertebb karácsonyi fenyőfajta. Nemezettségének több mint 40 fajtája van, a kertészeti fajták száma több száz. A lucfenyő az északi félteke sark közeli és mérséklet övi területén bárhol megél. Merev szúrós egyesével álló tűlevelek jellemzik. A közönséges lucfenyő észak Európában, az Alpokban és a Kárpátokban található, tűlevelei 1-2 cm hosszúak. Illatos, olcsó, formás, de hamar hullik. Egyenes törzse és szabályos alakja miatt a luc áll a legközelebb a klasszikus karácsonyfa-ideálhoz. Relatív olcsósága miatt leggyakrabban vásárolt faj. Távfűtéses lakásban azonban nem praktikus felállítani, ott elég hamar tönkremegy. Könnyen potyogó, két centiméteres tűlevelei miatt érdemes a karácsonyfatalpba vizet tölteni, hogy késeltessük a kiszáradását. Ez az elővigyázatosság a többi fajtánál is ajánlott, ráadásul ha megszívják magukat vízzel, kevésbé tűzveszélyesek.


Ezüst

Az alapfaj a sziklás hegységben őshonos, nagy termetű kúp alakú fenyőfa. Viszonylag gyorsan növekszik, már fiatal korában is szép szabályos koronát nevel. A hazánkban található ezüstfenyők nagy többsége magról nevelt példány, ezek színe igen változatos, de az egyedek egyharmada szép ezüstös kék színű. Illatos, tartós, formás, ágai erősek, könnyen díszíthetőek. Ezüstös-szürkés színű tűlevelei (kék levelű változata is van) három centisek is lehetnek. Mivel nagyon élesek-szúrósak, nem ajánljuk kisgyermekes lakásba. Illatos viaszrétegének köszönhetően lassabban szárad ki és később hullajtja levelét, mint a lucfenyő. A városi levegőt is jobban tűri. Karcsú termete és tartóssága miatt a szerb luc népszerűsége is növekszik.


Nordmann (Kaukázusi jegenyefenyő)

Sok néven hívják, van, ahol normann fenyőnek van írva, van ahol normann fenyőnek, de egy biztos egyre kedveltebb fenyőfa karácsonyra, hiszen nem hullik, és nagyon tartós. Ez a növény a Kaukázusokból indult el, ám Normandiához semmi köze sincs. Nevét Alexander Nordmann finn botanikus nevéről kapta, hiszen ő fedezte fel ezt a fajtát. Gyönyörű nagy termetű szabályos kúp alakú fenyő, fényes zöld 2-3 cm tűlevelekkel. Kitűnő és kedvelt karácsonyfa, tűit nem hullatja, azok rászáradnak az ágakra. Formás, tartós, viszont nincs illata. A közönséges jegenyefenyőnél gyakoribb, igen népszerű fajta. A többi fajtához képest lassabban nő, nyolc év alatt éri el a méteres magasságot. Ezért akár kétszer drágább is lehet az ezüstfenyőnél.


Douglas

Örvös (körkörös, szabályos) az ágrendszere, akárcsak a jegenyefenyőknek. Lágy, egyesével álló, kétcentis levelei kiszáradva sem hullanak le. Megdörzsölve narancsillatot árasztanak, letépve sebhelyeket hagynak az ágakon. Viszonylag ritkábban kapható, kevésbé szeretik, mert a vékony ágai csak a könnyebb díszeket bírják el.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére