Több száz migráns indult el gyalog a Keletiből Ausztriába

frisss.hu, MTI, origo.hu, 444.hu Fotó: origo.hu • 2015. szeptember 04., péntek •
Napokig tarthat az út a határig.
Több száz migráns indult el gyalog a Keletiből Ausztriába

Péntek kora délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A rendőrség szakaszos lezárásokat hajt végre a fővárosban a mintegy 500 útnak indult bevándorló miatt. 

Kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyához értek, ahol a menet megállt, hogy ismét bevárja a lemaradókat, most már továbbindultak.  A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba. A legtöbbjüknél csupán egy palack víz van, azzal indultak el Németország felé. Az útjukat rendőrök kísérik, a fővárosban szakaszosan több utat is lezártak miattuk.

De jó ötlet-e felvenni egy-két Bécs felé gyalogló migránst az úton? "A Magyar Helsinki Bizottság nem javasolja ezt a megoldást. Nem azért, mert biztosan valami szigorú büntetés lesz a vége, hiszen az valószínűleg megúszható (ez sem jelenthető ki teljes bizonyossággal, de valószínű), különösen, ha a lelkes sofőr nem viszi át a határon a menekültet. A Kúria egy korábbi döntése alapján “Aki érvényes, államhatár átlépésére jogosító úti okmánnyal nem rendelkező, harmadik országbeli állampolgárnak segítséget nyújt más schengeni tagállamba való beutazáshoz, attól függetlenül elköveti az embercsempészés bűntettét, hogy ezen a belső határon van-e határellenőrzés” – írja a 444.hu.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére