Patkány- és emberi DNS-t találtak hamburgerekben az ételtesztelők

frisss.hu, nol.hu • 2016. május 13., péntek •
Egy amerikai cég 258 hamburgert vizsgáltatott be, kár volt, most már biztos, hogy nem eszünk.
Patkány- és emberi DNS-t találtak hamburgerekben az ételtesztelők

A gyorséttermek rajongói pontosan tudják, hogy nem mindig az kerül az ételbe, aminek kellene. Arra azonban nagyon kevesen gondolnak, hogy patkányból és emberből származó részek is belepotyoghatnak a masszába.

A Clear Labs nevű amerikai élelmiszer-kutató cég egy új tanulmánya elkészítéséhez 258 hamburgert tesztelt. A minták többségével nem volt probléma, de két vegetáriánusoknak való termékben húst, három burgerben pedig patkány és emberi DNS-t találtak.

Az emberi DNS (hajból, szőrből vagy körömdarabkákból) valószínűleg a gyártási folyamat közben került a húskészítménybe. Bár a húsfeldolgozó üzemekre is szigorú higiéniás szabályok vonatkoznak, ezt pedig a szakemberek folyamatosan ellenőrzik.

„Amit sok fogyasztó nem tud, az az, hogy bizonyos mennyiségű humán- és patkány-DNS a szabályozás szerint teljesen elfogadható” - írja a tanulmány. Persze sokkal aggasztóbbak a vegetáriánus címkével való visszaélések: ugyanis a vizsgált húsmentes burgerek negyedében nem az volt, amit az összetevőlistában szerepelt. Két vegaburgerben marhahúst találtak, egy a címkéje szerint feketebabból készültben pedig egyáltalán nem volt bab (!!!).

De a legdöbbenetesebb, hogy az összes burgerminta 4,3 százalékában találtak olyan kórokozókat, amelyek súlyos ételmérgezést okozhatnak. Mindenki elgondolkodhat, eszik-e hamburgert…

közösség

további frisss

lap tetejére