Fogyásnak indult, karrier lett belőle: "Ha kipattan a fejemből valami, éjjel is felkelek, és sütni kezdek"

há • 2023. október 22., vasárnap •
Még ragyog minden a tisztaságtól abban a szinte vadonatúj vasszécsenyi üzemben, amelynek megnyitása fontos állomás Seprenyi Fanni életében. Csak akkor száll egy kevés liszt a levegőben, amikor egy fotó kedvéért arra kérjük a már fiatalon befutott életmódváltó vállalkozót, hogy szórjon belőle a kamera felé. Ritka pillanat ez, a keverőgépek általában működésben vannak, és szorgos kezek csomagolják az árut. Hogy mégis mit?
Fogyásnak indult, karrier lett belőle: Ha kipattan a fejemből valami, éjjel is felkelek, és sütni kezdek

- Egy őrült ötletből született ez az üzem, két hónap alatt húztuk fel szinte a semmiből. Nagyon sokat dolgoztam érte, de amikor kész lett, és hullafáradtan ugrottam be némi vacsoráért egy szombathelyi büfébe úgy, hogy a kis lábujjamtól az orrom hegyéig lisztes voltam, én voltam a világ legboldogabb embere - kezdi Fanni a történetet rögtön a "végén", ott, ahol önállóvá vált, de aztán elmeséli az előzményeket is.

Megkínálja stábunkat néhány friss mini zsemléből készült falatnyi szendviccsel, megvárja, amíg ítéletet mondunk a mágikus lisztkeverékből sütött, meglepően könnyű, légies uzsonnáról, és mosollyal az arcán beszélni kezd a szenvedélyéről.

- Egy éve találtam ki, hogy szeretnék egy lisztkeveréket piacra dobni, de csak egyetlen raklapnyi alapanyagot rendeltem hozzá, mert féltem, hogy nem tudom eladni. Ehhez képest

első nap éjfélkor mínusz száz csomag lisztben voltam a webáruházban.

Két hét alatt kiköltözött tehát a raktár az otthonomból, és azóta még háromszor költöztünk, mert mindent kinőttünk. Így sem győzte az általam megbízott üzem a tempót, ezért vágtam bele a saját keverésbe és csomagolásba - mondja.

Nem csinál belőle titkot, hogy milyen út vezetett idáig.

- 2015-ben, húszévesen 116 kilogrammot nyomtam, és le akartam fogyni. Három év alatt ez sikerült is, de közben beszippantott az életmódváltás, és körülöttem mindenki azt kérdezte, hogy hogyan csináltam. Elhagytam a cukrot, a tejet, a glutént, sőt mindenféle gabonát, és a tapasztalataimat megosztottam másokkal is.

Ahogy egyre több emberrel beszélgettem, eldöntöttem, hogy ezt akarom csinálni, ezért elkezdtem tanulni.

Tanácsadó, majd táplálkozástudományi szakember lettem. Időközben háromezren fogytak le velem, és volt, aki a tanácsaimmal kerülhetett olyan állapotba, hogy - bár meddőnek hitte magát - végül gyermeket tudott vállalni. Azonban ma már épp erre, a személyes konzultációkra nincs időm, hiszen egy nap csak 24 órából áll - fogalmaz Fanni, aki 2019-ben saját vállalkozást indított. A követők után jöttek a termékek: kapszulák, vitaminok, majd - miután a legtöbben el sem tudják képzelni az életüket kenyér nélkül - az a bizonyos lisztkeverék és tésztapaletta, amellyel

szintet lépett a fiatal vállalkozó.

S hogy hogyan születnek az új termékek? - Otthon kísérletezek: ha kipattan a fejemből valami, akkor képes vagyok arra, hogy éjjel felkeljek, és sütni kezdjek. Persze nem mindig sikerül, amit elképzelek, van, ami nem működik. Ami viszont igen, abból termék lesz. Az első tehát az a lisztkeverék volt, amely bambuszrostból és útifűmaghéjból áll, aztán ezt továbbfejlesztve születtek meg a tésztaféleségek. - Ellene vagyok a gabonának és minden adalékanyagnak, ami az ultrafeldolgozott élelmiszerek irányába viszi a világot. Inkább abban hiszek, hogy

ha felelősséget vállalunk magunkért és az egészségünkért, akkor csináljuk meg mi az ételünket

- vallja.

Fanni története tanulságos. A jogásznak készült lány a munkát és a kalandos életet választotta, és döntését annak ellenére sem bánta meg, hogy első két vállalkozása nem jött be. Végül saját élete - a probléma, és az arra adott válasz - szolgáltatta számára a következő ötletet. Úgy tűnik, a hitelesség jó alap, ma már hatfős stábnak ad munkát a cég, amely még jótékonykodik is.

Ő maga pedig jó marketingarca a vállalkozásának, hiszen mosolygós, szemmel láthatóan jól érzi magát a bőrében, boldog. Mintha minden a helyén lenne. Hogy mi a titka? Szerinte a legfontosabb, hogy bátornak, őrültnek kell lenni, és nyomni kell a gázt. Nem meglepő, hogy már megint azon töri a fejét, hogy hogyan lehetne egy saját pékséget nyitni.

közösség

további frisss

lap tetejére