2023 volt a világ eddig mért legmelegebb éve

• 2024. január 10., szerda •
Július óta szinte minden nap új globális hőmérsékleti csúcsot tapasztaltak.
2023 volt a világ eddig mért legmelegebb éve

Az EU klímaszolgálata szerint a tavalyi év körülbelül 1,48 Celsius-fokkal volt melegebb 2022-es éve átlagánál, a tenger felszíni hőmérséklete pedig minden korábbi csúcsot megdöntött – írta meg a BCC.

A tavalyi év második felében szinte megállíthatatlan volt hőmérséklet növekedés

- írja a Mandiner.

Nemcsak az lepett meg, hogy [2023] rekordot döntött, hanem az is, hogy mennyivel döntötte meg a korábbi rekordokat – jegyezte meg Andrew Dessler, a Texas A&M Egyetem légkörtudományi professzora.

Súlyos következmények

Az idei rekord mértékű felmelegedés hozzájárult számos szélsőséges időjárási esemény súlyosbodásához. Az amerikai és kanadai intenzív hőhullámoktól és erdőtüzektől kezdve, a hosszan tartó aszályokon át, egészen a kelet-afrikai áradásokig. Ezen események olyan skálán fordultak elő, amely messze meghaladtál az utóbbi években tapasztaltakat.

„Ezek többek, mint puszta statisztikák” – tette hozzá Petteri Taalas professzor, aki 2016 és 2023 között volt a Meteorológiai Világszervezet főtitkára.

Figyelmeztetés 2024-re

A lap szerint a 2024-es év melegebb lehet, mint 2023 volt, mivel az óceán felszíni hőjének egy része a légkörbe szökik. Ez pedig felveti annak lehetőségét, hogy 2024 először akár meg is haladhatja a kulcsfontosságú tartott 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöböt.

***

Nyitókép: Paul Souders / Getty images
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére