Európa-bajnoki mezmustra

• 2012. május 17., csütörtök •
A 14. labdarúgó-Európa-bajnokságot Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi meg 2012. június 8. és július 1. között. Lengyelországban Varsó, Gdańsk, Poznań, Wrocław, Ukrajnában Kijev, Harkiv, Doneck és Lviv városa rendez mérkőzéseket.[1] Ukrajna válogatottja először vesz részt majd Európa-bajnokságon. Spanyolország a címvédő. A selejtezőkön 51 ország válogatottja szerepelt, innen 14 csapat jutott ki az Eb-re. A döntőben csatlakozik a két rendező ország, így összesen 16 nemzet fog részt venni az Eb-n. Az Európa-bajnokság kezdete előtt a Frisss.hu összegyűjtötte az EB összes mezét.
Európa-bajnoki mezmustra

 

A. csoport

Lengyelország

Sokat nem vesződött a Nike a házigazda lengyelek mezével. Fehér a hazai mez, a váltódressz pedig piros. A Lengyel nemzeti szimbólum a sas is megtalálható a mezen. Egyszerű mégis elegáns megoldás.

Görögország

Az Adidas jó ómen a Görög válogatottnak. 2004-ben miután szerződést kötöttek a sportszergyártóval, azonnal megnyerték az Európa-bajnokságot. Ez most még nagyobb meglepetés lenne, mint volt 8 évvel ezelőtt. A tradicionálisan fehér illetve kék mez már megszokott a Helléneknél. A címernél egymást keresztező csík teszi rendkívül ízlésessé a mezt.

Oroszország

Az Adidas 100 millió euróval támogatja az Orosz szövetséget 10 éven keresztül, így az EB-n is ők öltöztetik Arshavinékat. A mez önmagában szép lenne, de elrontották azzal, hogy az orosz nemzeti színű zászlót egy vékony szalag formájában tették rá a mez elejére. A fehér és a piros szín beleolvad a mezekbe így eléggé bután fest.

Csehország

Nagyon stílusos lett a Cseh mez. A nemzeti színeket mindkét mezen feltűntették. A piros és a fehér mez is elegáns a maga nemében. Érdekesség, hogy az egykori cseh sztárt Vladimír Smicert is belevonták a tervezésbe.

B. csoport

Hollandia

A hollandoknak nem változott az alapmeze. Szokás szerint narancsban játszanak, a váltó mezük viszont évek óta először nem kék, hanem fekete. Igazi kettősség jellemzi a holland garnitúrát. A hazai narancs világos és sötét árnyalatának keresztezése nem a legjobban sikerült. Az idegenbeli mez viszont egyszerűen gyönyörű. Elegáns és remekül néz ki a fekete mez, amelynek vállán narancs csík húzódik.

Dánia

A retró jegyében tervezték meg a Dán válogatott szerelését az Adidasnál. A mez az 1994-es Európa bajnokcsapat mezére hasonlít. A ’90-es évek mezdizájnja azonban rosszul sült el, ódivatú idejét múlt garnitúrát kapott az északi legénység.

Németország

Évek óta a Német válogatott rendelkezik a legszebb szereléssel. Az Adidas mindig is különleges figyelmet fordított hazája mezére. Most is a németek rendelkeznek a legszebb garnitúrával. A szokásos fehér hazai szerelés elegánsan visszafogott . A mezen három hajszálvékony csík húzódik, a német nemzeti lobogó színeivel: fekete, piros és arany. Az Adidas nagy húzása a váltómez volt, a zöld színű német felső talán az EB leggyönyörűbb meze lett, a fehér és zöld  kompozícióval. Azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy egy hasonló zöld Haladás mezt szívesen elnéznénk jövőre Halmosiékon.

Portugália

A Nike a Portugál mezt is eltalálta. Végre a bordó jó árnyalatát használták a hazai szerelésnél, és azzal hogy semmi mintázatot nem raktak rá, még visszafogottan elegánssá is tették. A váltó mez itt is szebb a hazainál, a fehér pólón a bordó-zöld csíkok a nemzet történelmi fontosságú hajóinak zászlajára mintázott keresztekre emlékeztetnek. Szokatlan megoldás, de nagyon tetszetős.

C. csoport

Spanyolország

A Spanyolok mezével nagyon mellényúlt az Adidas. A Vörös mez világosabb árnyalatú lett és különböző mintázatok kerültek bele. A gyönyörű sötét vörös mez amelyben világbajnokok lettek Xaviék már a múlté. A világoskék második számú szerelés a gagyi kategóriába sorolható, egyszerűen nem lehet szeretni ezt a harsány színű garnitúrát, amely teljesen idegen a spanyoloktól.

Olaszország

Az olaszoknak utoljára 2000-ben volt szép meze, de akkoriban még a Kappa szállította a szerelésüket. A Puma kék első számú meze tele van csicsás mintázattal, így ők is a retró ’90-es éveket idézik ezzel a mezzel. A fehér idegenbeli póló viszont telitalálat. Egyszerű,  jól néz ki a fehér mezen a mellkason végig futó kék csík.

Írország

A legrondább mez versenyét utcahosszal az Írek nyerték. A németeknél már láthattuk, hogy lehet ízléses, szép zöld mezt tervezni. Az Umbro szakembereinek nem sikerült. Az első számú mezen a zöld két árnyalatát vegyítették, míg a fehéren a bal oldalt függőlegesen fut le a zöld csík több árnyalatban. A fehér még a vállalható kategóriába tartozik.

Horvátország

Horvátországnak mindig is különleges szerelése volt. A hazai piros kockás mezhez ragaszkodnak a Horvátok, ami jó ideje változatlan. 1990 óta a Miroslav Sutej által megtervezett piros-fehér kockás mezt viselik. Különleges és egyedülálló a mez. A második szerelésbe is bekerültek a piros kockák, a királykék alapmez pedig gyönyörűre sikerült. A Nike itt is jó munkát végzett.

D. csoport

Ukrajna

Az Ír mellett talán az Ukrán mez, amely a legkevésbé sikerült jóra. Bár szépek a minták, amelyek a póló mellkasán szerepelnek, mivel a mez színével megegyezőek, ezért szinte semmit nem lehet látni belőle. Az Adidas a sárga kék kombinációval többet tudott volna kezdeni.

Svédország

Az Umbro a Svédek számára gyönyörű szerelést biztosított. Ami nem ment az Adidasnak, az sikerült az angol gyártónak, igényes szép mezt csináltak a sárga kék kombinációból. A függőleges vékony csíkokkal a sárga dressz nagyon igényes, nem bonyolították túl, míg a sötétkék váltómezt a jobb válltól keresztben lefelé húzódó citromsárga csík dobja fel, benne az Umbro emblémájával.

Anglia

Az Angoloknál a legnagyobb változást a váltómeznél tapasztalhatjuk. A sokak által kedvelt piros szerelés eltűnt, helyette egy sötétkék mezt kaptak Roonyék. Mindkét mezre az egyszerűség jellemző, de talán pont emitt lettek ilyen szépek.

Franciaország

Ha az EB-n a mezek játszanának, akkor valószínű fölényesen győznének a Franciák. Két éve, amikor az Adidast a Nike váltotta sokan megijedtek, hogy milyen mezt terveznek Benzemáéknak. A Francia mezek azonban a leghangosabb kritikusokat is elhallgattatták. Gyönyörű szépek, a kék csíkos mez és a hófehér váltószerelést is nagyon eltalálták. 

közösség

további frisss

lap tetejére