Egyre több az Aligátor Szombathelyen (képgalériával)

MHN, CsG. • 2012. november 10., szombat •
Az elmúlt 8-10 évben rakták le Szombathelyen a vízilabda oktatás alapjait. Ma már az órarendbe építve is tudnak pólózni általános iskolások és gimnazisták is a Fedett Uszodában. Közel 200 igazolt sportolója van az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Egyesületnek. Stojadinov Nicola vezetőedző, egykori szerb ifjúsági válogatott vízilabdás 7 éve él és dolgozik Szombathelyen, mint mondja: nincs tehetségtelen gyerek. Az Aligátorok edzésén jártunk!

A csütörtök esti edzésre érkeztünk a Szombathelyi Fedett Uszodába. A medencét már birtokba vették a kis-vízilabdások, egyik korosztály egymás ellen játszik, a másik épp a kapura dobást gyakorolja. Fent a nézőtér felett ugrálóköteleznek a nagyobbak és lassan szállingóznak a felnőttek is. Stojadinov Nicolával, egykori szerb ifjúsági válogatott vízilabdással, az Aligátorok vezetőedzőjével beszélgettünk. 

Stojadinov Nicola, vezetőedző

Szemre is sokan vagytok, hány gyerek jár hozzátok? 

180 gyerek jár hozzánk. 3-4 éve még körülbelül 80 gyerek volt az egyesületben. A kitartó munkának, a sok toborzásnak köszönhetően ez a szám több, mint megduplázódott. A legfiatalabbak 7 évesek, ugyanis a Gotthárd Jenő Általános Iskolában már első osztálytól választható a vízilabda, beépítve az órarendbe. Busszal hozzuk a gyerekeket az iskolából és visszük is vissza őket, a felsősöknek pedig esténként vannak az edzések. Ebben az évben a Nagy Lajos Gimnáziumban is van már vízilabda osztály, nekik már 8 edzés van hetente, ebből három reggel az iskola engedélyével, és öt esti. De aki nem ezekbe az iskolákba jár, őneki is ugyanúgy van lehetősége az egyesületünkben pólózni.

Milyen versenyeztetési rendszerben tudnak a gyerekek fejlődni?

A vízilabda szezon ugyanaz, mint egy iskolai év. Úgy kezdtük a szezont, hogy minden lehetséges tornára benevezetünk. A 14,16, 18 évesek az országos bajnokságban szerepelnek. A 12 éveseknek nincs ob, de Budapesten van egy területei bajnokság, ahová beneveztünk. És büszke vagyok arra, hogy a mi egyesületünk alapította a Bébi bajnokságot, ami a 10 éves korosztálynak szól. Az Újpest, a BVSC, a Tatabánya, az  Eger és mi alkotjuk ezt a bajnokságot. Jövőre tervezünk 9 éveseknek is, hogy legyen lehetőségük megmérettetni.

A felnőtt csapat?

Amatőr csapat, az országos bajnokság második osztályában játsszunk. Hetente háromszor edzünk, az edzők is szerepelnek ebbe a gárdába, és lehetőség van az ifi korosztálynak is itt erősödni. Reméljük, hogy a közeljövőben fel tudunk kerülni az OB I-be , ami sokkal komolyabb kihívás.

Ki a tehetséges vízilabdás gyerek: aki jól úszik, aki kitartó vagy aki jól bánik a labdával?

Jó kérdés, ahogy engem tanítottak, azt mondom: 5 % a tehetség, 95% a befektetett munka. Nem létezik olyan gyerek, akire szabad mondani, hogy nem tehetséges. Több tényezőn múlik, hogy aztán meddig viszi a sportban: szülői támogatás, a gyerek hozzáállása, fizikai képességek, intelligencia és még sorolhatnám.

Mit lehet a parton hallani, a szombathelyi fiataloknak ki a vízilabdás példaképe, hiszen világklasszis játékosokból szerencsére nincs hiány Magyarországon?

8-10 éve létezik Szombathelyen vízilabda, nincsenek akkor se mély gyökerei, ha Magyarországon rengeteg világklasszis pólós van. Vannak példaképek, a nagy neveket ismerik a gyerekek, de ez nem elég ahhoz, hogy igazi élményt is kapjanak. Az akkor lenne, ha itt is lenne egy OB I-es csapat, amely tagjait lehetne nézni, ellesni a játékosok szokásait stb. Ez más lenne, mint az újságban olvasni arról, hogy pl Széchy Zoltán mit csinál…

Tekintse meg az edzésen készült képgalériánkat!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére