Horgászturisztikai fejlesztések a vasi vizeken

Frisss/Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége - fotó: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége • 2017. március 02., csütörtök •
Új padok, hulladékgyűjtők és mozgáskorlátozott stégek várják majd a pecázás szerelmeseit.
Horgászturisztikai fejlesztések a vasi vizeken

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán közel 110 millió forint támogatást nyert el a „Horgászturisztikai fejlesztések a vasi vizeken” elnevezésű projektjével.

A Vas megyében 8000 regisztrált horgásztaggal rendelkező közhasznú szövetség kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület környezete fog megújulni az elkövetkezendő egy évben. A projekt keretében összességében 250-nél is több kültéri elem - pad, hulladékgyűjtő, mozgáskorlátozott stég - kerül kihelyezésre, valamint a horgásztavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természetközeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul.

Március elsején projektindító sajtótájékoztatót tartott a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Vaskeresztesen. A vezetők arról tájékoztatták az érdeklődőket, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán elnyert támogatást milyen módon használják fel.

A Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport nyitótánca után Seregi Miklós elnök köszöntőjében elmondta, hogy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége jelenleg 29 folyóvíz, valamint 21 állóvíz halgazdálkodására jogosultként, közhasznú civil szervezeti formában tevékenykedik 1397,19 hektár vízterületen. Érdekképviseleti tevékenységét a szervezet a Magyar Országos Horgász Szövetség tagjaként látja el, 2016-ban a Szövetség 28 tagegyesületében 7979 tag volt. A családtagokat és hozzátartozókat is figyelembe véve a Szövetség, több mint 30000 természetkedvelő állampolgár érdekeit tartja szem előtt. A horgászati feltételek biztosítása mellett közhasznú szervezetként a hal- és élőhelyének védelme, az ifjúság nevelése, a versenyhorgászat szervezése, valamint a horgászturizmus fejlesztése kapja a fő hangsúlyt a szövetség működésében.

A pályázathoz készült előzetes tanulmánytervek szerint összességében 259 kültéri elem kerül kihelyezésre és a tavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természetközeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul. A fejlesztések célja, hogy a megújításra kerülő horgászturisztikai helyszínek és környezetük az idelátogatók rekreációs igényeit minél jobban kiszolgálják, rendezettebb körülményeket biztosítsanak a szabadidő aktív eltöltéséhez. A beruházások elősegítik az érintett területeken a településkép javítását, és a térségben élő lakosság, valamint az odaérkező turisták rekreációs lehetőségeinek bővülését. Az egyes tavak turisztikai fejlesztéseinél átfogó vezérelv volt: a megközelítés és a parkolási lehetőségek fejlesztése, a környezeti állapot megóvása, az élményteli időtöltés biztosítása a nem horgászó családtagok részére (játszóterek, fedett rendezvényterek, tűzrakók), információhordozó felületek elhelyezése. Kiemelt cél még, hogy a mozgásukban korlátozottak számára is – hiánypótló módon - megfelelő horgászállások kerüljenek kiépítésre több horgásztónál.

A projekt fontos részét képezi a marketing tevékenység is, melynek célja a fejlesztés eredményeinek és a vasi vizek vonzerejének bemutatása. A marketing tevékenység keretében megújul és több nyelven is elérhetővé válik a Szövetség honlapja, illetve annak mobil eszközökre való optimalizálása is megvalósul. A megújuló horgászvizek népszerűsítése érdekében különböző médiákban való megjelenésekre is sor kerül, valamint ingyenes turisztikai kiadványok is készülnek. A marketingtevékenység és a pályázatban elért eredmények megsokszorozása érdekében a projektgazda aktív kapcsolatot kíván kiépíteni a horgászvizek mentén található települési önkormányzatokkal és az érintett turisztikai desztinációs menedzsment szervezetekkel.

A Szövetség bízik benne, hogy a megvalósításra kerülő horgászturisztikai projekt a helyi horgászok elégedettségének növelése mellett hozzájárul a térségbe látogató turisták számának növekedéséhez, illetve a tartózkodási idő meghosszabbításához. Jelenleg az egyes fejlesztési területek kiviteli- és engedélyes terveinek kidolgozása van folyamatban. A projekt ütemterve szerint április-május hónapban - közbeszerzési eljárás keretében - kerülnek kiválasztásra a fejlesztést megvalósító kivitelező cégek, majd ezt követően már nyár elején elkezdődhetnek a munkálatok. A szerdai rendezvény - Páli János projektmenedzser és Hidvéginé Molnár Judit turisztikai szakértő közreműködésével - a projekt által érintett turisztikai desztinációs menedzsment szervezetekkel történő egyeztetéssel zárult.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére