Emlékkönyv a 11-es Huszárokról

Szerző: frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2017. november 11., szombat •
Sajnálhatja, ha nem vette észre, hogy a magyarok a legjobbak – áll a Paul von Hindenburgtól származó idézet a 11-es Huszárokról szóló könyv hátsó borítóján. Azaz az I. világháborús német tábornagy tökéletesen tisztában volt azzal, hogy milyen értéket is képviselnek a magyar katonák, azon belül is a huszárok. Ezt bizonyítja az osztrák vezérkari főnöknek, Conrad von Hötzendorfnak szóló üzenete is.
Emlékkönyv a 11-es Huszárokról

A 11-es Huszár úti laktanya udvarán álló  I. világháborús emlékmű megkoszorúzásával kezdődött az az ünnepség, melynek csúcspontja egy könyvbemutató volt. A Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg „A 11-es Huszárok háborús emlékalbuma”, amely közel 400 oldalon át számtalan korabeli fotó  segítségével  tiszteleg a magyar hadtörténelem egyik legkiválóbb alakulata előtt.

Hende Csaba, az Országgyűlés elnöke a magyar huszárok kiemelkedő hősiességéről, bátorságáról szólt ünnepi köszöntőjében, melyre talán a legjobb példa a limanowai csata volt. Ezt követően pedig a huszár hagyományok megőrzésének jelentőségéről szólt.
Számomra óriási büszkeség, hogy 2012-ben honvédelmi miniszterként én adományozhattam  a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesületnek azt a csapatzászlót, melyet erre az ünnepségre is magukkal hoztak. Sokszor megkérdőjelezik a katonai hagyományőrzés jelentőségét azok, akik éppen a dolog lényegét nem értik. A katonai hagyományőrzők, és különösen a magyar huszár hagyományőrzők azonosulnak mindazzal, amit a huszárság jelent. Ezt pedig a viseletükkel, a magatartásukkal, a gondolkodásmódjukkal juttatják kifejezésre. Mi valamennyien szeretnénk olyanok lenni, mint amilyenek a huszárok voltak és talán kicsit sikerül is – fogalmazott Szombathely országgyűlési képviselője abban a huszárlaktanyában, ahová annak idején 1914-ben nagyapja is bevonult.  

Számomra mindig óriási öröm, amikor könyvbemutatóra kapok meghívást. A könyv teljesen más, mint a mai modern parányi adathordozók, mert van kiterjedése, ebből adódóan kézbe lehet fogni, valamint semmihez sem hasonlító csodálatos illata van. Az pedig külön öröm, amikor egy olyan könyv jelenik meg, ami a magyarságról, azon belül pedig Szombathelyről szól. Növeli lokálpatriotizmusunkat, büszkeségünket – mondta köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester.

Az egyház mindig is megpróbálta a háborúkba is elvinni a hitet. Mi sohasem a háborút áldottuk meg, hanem a hősiességet, a bátorságot, a bajtársiasságot. Isten álma pedig egy olyan világ, ahol nincs háború – világította meg az egyház és a háborúk kapcsolatát Székely János szombathelyi megyéspüspök miután elmesélt két megható történetet arról, hogy mit is adott a hit a katonáknak a háborúk poklában. Hogyan segítettek az imák elviselni a borzalmakat.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére