Európai és hazai túraútvonalak találkozása Vas megyében

Szponzorált tartalom • 2019. március 21., csütörtök •
Vas megyéből indul Magyarország és Európa egyik leghosszabb és legszebb túraútvonala, az Országos Kéktúra, melynek kiinduló- vagy éppen végpontja az Írott-kő. Zöld erdeivel és egyedi történelmi emlékeivel a bakancsos turizmus másik népszerű megyei célpontja az Őrség.
Európai és hazai túraútvonalak találkozása Vas megyében

Volt egy időszak, amikor a Kéktúra útvonalát, a hagyományos útikönyvekből kimaradó falvakat és más természeti szépségeket Rockenbauer Pálék gyalogos országjáró ismeretterjesztő televízió sorozatából ismerhettük meg. Ki ne emlékezne a “Másfélmillió lépés Magyarországon” címdalára? A sorozat sokakkal szeretette meg a túrázást és a mai napig inspirációt ad magyarországi kirándulásokhoz. Mondhatjuk, hogy ezt a munkát folytatják a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai is. Minden nap azért dolgoznak, hogy a látogatókat igényes, rendben tartott túraútvonalak és turisztikai létesítmények várják. Az erdőgazdaság munkatársai valamennyi nyomvonal fenntartására különös figyelmet fordítanak.

 

Változatos környezet várja az Országos Kéktúra vasi szakaszán útnak induló túrázókat. Olyan látványosságok várják a kirándulókat, mint az Írottkő-kilátó és az Írottkő tanösvény, a Hörmann-forrás vagy az erdőgazdaság fenntartásában működő Stájerházak. Az útvonal mentén fekszik a kőszegi Jurisics-vár, ahogyan Sárvár vára, gyógyfürdői is.

 

A Kéktúra vasi szakasza azonban nem az egyetlen túraútvonal. Amikor a hétvégi kirándulásokat, vagy a hosszú hétvégi bakancsos túrákat szervezzük, érdemes a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra szakaszait is célba venni. Mindenkinek legalább egyszer el kell látogatni a Kalapos-kőhöz, a Szombathelyi Parkerdőbe, a jáki Szent György templom és Szent Jakab kápolnához. A természet és az erdő szerelmeseit várja a Himfai Parkerdő, a magyar történelem iránt érdeklődőket Szalafő, Pityerszer, vagy éppen a veleméri Árpád-kori Szentháromság templom. Az Őrség néprajzi, történeti és természeti sokszínűsége mellett földrajzi adottságai miatt is alkalmas a könnyű gyalogtúrákra – kiváló választás gyermekes családoknak.

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőterületein haladnak át az olyan tematikus utak, mint az országokat összekötő zarándokútvonalak és a Vasfüggöny túraútvonal is. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza a szlovén határtól a szlovák határig terjed. Kelet-Közép-Európa egyik legfontosabb zarándokútja a Mária Út, amely Ausztria felől érkezve érinti Kőszeget, és Celldömölk után a Bakony irányába hagyja el Vas megyét.

 

A társaság erdészei amellett, hogy biztosítják a turisták kikapcsolódását, sokat tesznek az erdők növény- és állatvilágának megőrzéséért – kövessük mi is a példájukat! Ha a természetben járunk, mindig tartsuk be a túrázás szabályait!

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére