Tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame székesegyházban

origo, Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon • 2019. április 15., hétfő •
Teljesen beomlott a Notre-Dame tetőszerkezete a hétfőn kiütött tűzben – jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség. A tűzoltók megkezdték az oltást.
Tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame székesegyházban

Kigyulladt hétfőn a párizsi Notre-Dame székesegyház, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, az épület felett hatalmas füstfelhő látható. A székesegyház csúcsa ledőlt, a teteje pedig beomlott. A kereszténység egyik legnagyobb jelképe éppen a nagyhét első napján gyulladt ki. Egyelőre nincs olyan hír, hogy gyújtogatásról lenne szó. Cikkünk frissül.

A tűz pontos okát egyelőre nem tudják a tűzoltók sem, akik folyamatosan dolgoznak az épületben.

    

Az első hírek szerint az a legvalószínűbb, hogy a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább a 850 éves, gótikus épületben. A felső szint ég a leginkább. Gyújtogatásról egyelőre nem szólnak hírek.

Az egyik francia hírtelevíziónak egy tűzoltó szakértő azt mondta, hogy szinte biztos, hogy az épületen belül minden megsemmisült, ami ugyanis kívülről ilyen látványosan ég, ott belül minden elpusztul.

    

Emmanuel Macron elnök és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére