Súlyos visszaélések a Bercsényi iskolában?

frisss.hu • 2011. november 16., szerda •
A Frisss.hu információi szerint belső vizsgálat folyik az önkormányzatnál a Bercsényi Miklós Általános Iskola gazdálkodásával kapcsolatban, miután fény derült több pénzügyi szabálytalanságra. Az iskola igazgatója és gazdasági vezetője is érintett lehet az ügyben.

Bercsényi Miklós Általános Iskola

Vizsgálják az iskola gazdálkodását

Több éve meglehetősen nehéz körülmények között kell működnie az oktatási intézményeknek, Szombathelyen is. Az állami működési hozzájárulások folyamatos csökkenése, a stagnáló gyermeklétszám sem kedvez az iskolák stabil gazdálkodásának. Egy-egy intézmény vezetésének ugyanakkor nagyfokú önállósága van pénzügyi területen: saját költségvetésüket maguk tervezik, és hajtják végre. Érthető, ha egy iskola igazgatója megpróbál minden lehetőséget kiaknázni annak érdekében, hogy intézményének forrásokat szerezzen, azonban a törvényesség szigorú határokat szab (vagyis kellene, hogy szabjon) a pénzügyi szárnyalásnak.

A Frisss.hu információi szerint több, elsősorban a bérek és különböző jutalmak kifizetésével kapcsolatos szabálytalanságot tártak fel a revizorok a Bercsényiben. Ennek alapján a törvényben foglaltaknál magasabb felmentési időket vettek figyelembe, és nagyobb összegű végkielégítéseket is kifizettek az intézménynél. Úgy tudjuk, az elmúlt négy év iratanyagait vizsgálta át a belső ellenőrzés.

Meg nem erősített információink alapján az iskola igazgatója több olyan kiadást is eszközölt, ami a költségvetési takarékossági elvárásoknak nem felelt meg; szerződéssel foglalkoztatott tanácsadót, és vett igénybe külső jogi tanácsadást. A vezetőség több olyan jutalmat is kifizethetett, amit az iskola különböző pályázatain dolgozók kaptak meg annak ellenére, hogy ezen költségeket a projektek keretein belül nem lehetett elszámolni.

Ismert, hogy idén nyáron a Nyitra Utcai ÁMK igazgatójával szemben folytatott le az önkormányzat belső vizsgálatot, amelynek nyomán sikkasztás alapos gyanújával büntetőeljárás is indult. Erről részletesen olvashatnak a hvg.hu-n.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére