Zanaton kulturális érték a közfoglalkoztatottak munkája

szróbert • 2014. március 08., szombat •
A Nemzeti Művelődési Intézet segítségével 2013 novemberében sikerült két kulturális közfoglalkoztatottat alkalmazni Zanaton, a Kulturális és Sportegyesületnél. Tóth Eszter és Tóth Tamás – mivel a helyi közösség történetének kutatásából hiányzott az egyes személyek megkeresése, az interjúk – körbejárták az idős zanatiakat és még számos, Zanatról elszármazott családot fognak megkeresni. A frisss.hu elkísérte a helyszínre látogató Puskás Tivadar polgármestert és Hende Csaba országgyűlési képviselőt.
Zanaton kulturális érték a közfoglalkoztatottak munkája

Sok helyen a volt miniszterelnök már-már megalázó kijelentései következtében nagy viharokat kavar a közfoglalkoztatás. Igen sok bántás éri a közmunkásokat. Ugyanakkor mi jól tudjuk, hogy nem ez, hanem sokkal inkább az értékteremtés a jellemző – mondta a zanati rendezvény elején Hende Csaba. Az utolsó oladi bíró unokájaként igazi patriótaként méltatta a helyi a közösséget, majd a sorsfordító első világháború közelgő évszázados fordulójára emlékeztetett. Az országgyűlési képviselő gratulált azoknak, akik a közmunka rendszerében találták meg átmeneti megélhetésüket, de megköszönte a tősgyökeres zanati családoknak, a hétköznapok hőseinek is az értékteremtést.

Mindig az adott közösség ereje a legfontosabb – ezt már dr. Puskás Tivadar hangsúlyozta a Zanati Kulturális és Sport Egyesület „Képek Zanat történetéből” című vetítéses előadásán. A Zanati Közösségi Házban megrendezett március 7-i eseményen a polgármester kiemelte a zanati családok hétköznapjait, de az élet sorsalakító eseményeiről, a születésről, a házasságról, a keresztelőről és a halálról, mint elmúlásról is részletesen szólt. A múlt mindig biztonságot ad, a múltból tudunk erőt meríteni – zárta gondolatait a Puskás Tivadar.

A frisss.hu-nak Pál Ferenc, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője nyilatkozott.

Munkatársainknak, Tóth Eszternek és Tóth Tamásnak, a Nemzeti Művelődési Intézet a foglalkoztatója, de mi, zanatiak mondjuk meg, mi legyen a feladatuk. Az elején eldöntöttük, mi lenne az a leghangsúlyosabb tevékenység, amivel segíteni tudnák közösségünk életét. Zanat történetének kutatásából hiányoztak a személyes interjúk. A két fiatalember kérésünkre körbejárta az idős zanatiakat és még számos, Zanatról elszármazott családot fognak megkeresni. Az általam összeállított kérdések alapján interjút készítenek, illetve begyűjtik a régi emlékeket, lefotózzák a még épen maradt pajtákat, hidasokat, istállókat. Ezeket igyekszünk bemutatni a nagyobb nyilvánosság előtt, majd később egy színes kiadványban is szeretnénk közzétenni – tájékoztatta honlapunkat Pál Ferenc, aki immár egy évtizede foglalkozik Zanat történetével. 
 
 

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére