V. Németh Zsolt: feledni kellene vitáinkat

szróbert-HCs • 2014. október 22., szerda •
Két emberöltőnyi idő sem tudta elvonttá csiszolni történelmünk e szép és fontos epizódját. 1956 örököseként ma is békében és szabadon, sorsunk felől magunk határozva élhetjük az életünket - ezt mondta V. Németh Zsolt államtitkár, az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évforduló alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen, a Megyeházán. A szerdai históriához tartozik, hogy megalakult a Vas megyei Közgyűlés, mely Majthényi László személyében elnököt, Kondora Bálint és Marton Ferenc személyében alelnököt is választott.
V. Németh Zsolt: feledni kellene vitáinkat

A hagyományoktól eltérő módon kezdődött az ünnepség, hiszen a szavalatokra felkért Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész saját érzéseit is megosztotta az egybegyűltekkel. 
Életem nagy élménye volt, amikor 13 éves korában láthattam a Sztálin szobor ledöntését. Mindenki sírt, mindenki mindenkit megölelt. Olyan eufóriát éreztem, amit mindenkinek csak kívánni tudok, de azt érzem, hogy az újabb eufória még odébb van - tette hozzá a szombathelyi színigazgató, aki Faludy György és József Attila rendkívül aktuális versét is elszavalta, majd J.S. Bach szóló szvitjét adta elő Mérei Tamás csellóművész.
V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért hungarikumokért felelős államtitkár Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke jelenlétében, az ünnepi megyegyűlés szónokaként úgy fogalmazott, hogy a két emberöltőnyi idő sem tudta elvonttá csiszolni történelmünk e szép és fontos epizódját.

1956 örököseként ma is békében és szabadon, sorsunk felől magunk határozva élhetjük az életünket. Szomorúan és értetlenül állunk a világ akkori történései előtt. Az embertelen totalitárius rendszer túlkapásai forradalomig feszítette az országunkat. Büszkeség, szomorúság és düh tolul fel ilyenkor - tette hozzá az államtitkár. 

A szónok így folytatta: arra a vágyra gondolok, mely betöltötte szinte mindenki szívét, ami bátorságot szült, ami elhozta a mai szabadságot és önrendelkezést. Forradalmunk és szabadságharcunk mindvégig igaz és hű legyen! A vágy először egy óvatos, de jelképes igényt formált az egyetemisták előtt, maradjunk távol a kötelező orosz nyelvóráktól. Önálló és szabad demokratikus Magyarországot akartak, melyben maguk dönthettek a vezetők személyéről. Ez vezetett idővel a szocialista világrend összeomlásához. Ennek a vágynak a folyományaként felépült a szabad, demokratikus ország, és ma is építi a magyarság öntudatát, hiszen tudjuk, hogy nem kaptuk ingyen a szabadságot.

A francia író Albert Camus az új világrend kiharcolását tulajdonította az 1956-os eseményeknek. Nekünk élnünk kell a szabadságunkkal, hiszen nehéz méltónak lenni, amikor ennyi áldozat volt szükséges a szabadsághoz. Feledni kellene vitáinkat, és revidiálni tévedéseinket. 1956 örököseiként mi is magunk akarunk dönteni saját sorsunkról, ez pedig a szabad választásokon mutatkozik meg, melyre idén háromszor is lehetőségünk volt erre. Szívből bízom benne, hogy a tiszta vágy, mely október 23-án utat tört magának, tovább hullámzik majd bennünk - zárta beszédét az államtitkár. 

Ezt követően kitüntetés-átadás következett. 
Vas Megye Önkormányzata Közgyűlésének október 23-i kitüntetettjei:
A kitüntetéseket az október 22-i ünnepi megyei közgyűlésen, az eddigi elnök Kovács Ferenc, az új közgyűlési elnök Majthényi László, dr. Kondora Bálint alelnök és dr. Kun László főjegyző adta át. 
A megyei közgyűlés 63/2014. (IX. 26.) sz. határozatával  
Dr. Kun László címzetes főjegyzőt – Batthyány Lajos Vas Megyéért Életmű Díjban,
Rauchné Király Zsuzsannát, az Ikervári Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét Széll Kálmán Díj-ban,
Pallósiné dr. Toldi Mártát, a Berzsenyi Dániel Könyvtár nyugalmazott igazgatóját Vas Megye Berzsenyi Dániel Díjában részesíti.  
Néhai Salamon Nándor, a Szombathelyi Képtár volt igazgatója Vas Megye Berzsenyi Dániel Díj-ban részesül (posztumusz).
Dr. Garzuly Ferenc, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Pathológiai Osztályának főorvosa Markusovszky Lajos Díj-at kap. 
Lőrinczné Dolgos Ilona nevelőszülőt  Vas Megye Batthyány-Strattmann László Díj-ban részesíti a közgyűlés. 
Papp István nyugalmazott körmendi testnevelő tanár Lóránt Gyula Díj-ban,
Tánczi Tibor r. ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese Jurisics Mikós Díj-ban, 
Rózsa Erzsébet építész Fazakas Péter Díj-ban részesül. 
A megyei közgyűlés elnöke egyedi döntése alapján Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérme elismerésben részesül:
Básthy Tamás volt országgyűlési képviselő – Vas megye érdekében végzett országgyűlési képviselői munkájáért 
Morgós István Sitke Község Polgármestere – Kiemelkedő polgármesteri tevékenysége és közösségi munkája elismeréseként 
Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékplakettje elismerésben részesül: 
Iszak Sándor, a Haladás VSE volt labdarúgója  - kiváló labdarúgó sportteljesítményéért és az utánpótlásban végzett eredményes munkájáért, 70. születésnapja alkalmából 
Gerencsér Ferenc, a Haladás VSE volt labdarúgója, a Haladás Öregfiúk csapatának vezetője – kiemelkedő labdarúgó sportteljesítményéért és a Haladás Öregfiúk csapatának áldozatos szolgálatáért.

 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére