Szent Patrik, vagy inkább Maewyn nap?

H.Maja • 2015. március 17., kedd •
A világ számos pontján nemzeti ünnep, mindannyian hallottunk róla, de mi is az a Szent Patrik nap?
Szent Patrik, vagy inkább Maewyn nap?

Szent Patrik, eredeti nevén Maewyn 385-ben született Walesben. Az ismert feljegyzések szerint 16 éves koráig messze más életvitelt folytatott, mint ami egy leendő szenttől elvárható lett volna. Ekkor azonban ír portyázók elfogták, magukkal hurcolták Írországba, ahol hat évig tartották fogva rabszolgaként, míg végül megszökött. Hazatérését követően felvették az egyházba, majd már felszentelt püspökként tért vissza Írországba, és életét a misszionáriusi tevékenységnek szentelte.

Halála napját, 461 március 17-ét nevezték el Szent Patrik napnak, melyet Írországon kívül az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon, Ausztráliában és 1737 óta Észak-Amerikában is megünnepelnek, sőt, a legtöbb helyen nemzeti ünnepként, illetve munkaszüneti napként tisztelik.

Patrik nevéhez kötődik Írország egyik legismertebb szimbóluma, a háromlevelű lóhere is. A legenda szerint a püspök ennek a segítségével magyarázta el hallgatóinak a Szentháromság tanait.

Jellegzetes Szent Patrik napi program a felvonulás, vagy parádé. Néhány észak-amerikai nagyvárosban, pl. Bostonban, New Yorkban, vagy épp Chicagoban ilyenkor le van zárva a teljes belváros, az emberek zöld ruhákba öltöznek, ír zenét játszanak, és egy háromlevelű lóherét is valamilyen formában magukkal visznek. A gyermekek természetesen nagyon élvezik az ír napot, nem csak az iskolaszünet miatt, de a kapcsolódó színes, szórakoztató programok miatt is. Néhány éve már Budapesten is megünneplik Szent Patrik, Írország védőszentjének napját.

               

közösség

további frisss

lap tetejére