Interjú Lendvai Ferenccel: Rendkívüli közgyűlés lesz

szróbert • 2014. szeptember 12., péntek •
Sok fontos kérdésben döntöttek az önkormányzati ciklus utolsó rendes közgyűlésén. A szeptember 11-i döntéshozó fórumon elhangzottakról Lendvai Ferenc önkormányzati képviselő, a Fidesz szombathelyi szóvivője tájékoztatta honlapunkat.
Interjú Lendvai Ferenccel: Rendkívüli közgyűlés lesz

Képviselő Úr! Kiemelt szerepet kapott a közgyűlés témái között Szombathely Megyei Jogú Város 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Integrált Területfejlesztési Programja. 
Igen, ez egy 13,6 milliárd forintos fejlesztésről szóló csomag. Ekkora forrásra jogosult a város a következő, 2014-2020 közötti EU-s ciklus alatt. Gazdaságfejlesztési projektcsomag 40%-át, teszi ki a kulcsprojekt, az északi iparterület megvalósítása. Mintegy 4,1 M Ft-nyi invesztíciót a Szent Márton terv megvalósítása képezi. A keretből mintegy 3,6 M Ft-nyi a segítés városa projektre, a tervek finanszírozására jut. Meghatározott célokhoz illesztjük a hosszú távú fejlesztési terveket. Majd keretszerződéseket kötünk hozzá. Ezt a programot közel egy év alatt kidolgozta az önkormányzat, most pedig elfogadta a közgyűlés. 
Ugyancsak területfejlesztéssel volt kapcsolatos az ún. Szent Márton Terv. A mérnökök elkészítették a Szent Márton utca, illetve a püspöki palota előtti terület új képét. A palota előtt kicsit visszatérünk a századfordulóhoz, illetve a Szent Márton úton több körforgalommal és újabb közösségi terek kialakításával egy teljesen új városképet alkotunk. 

Döntött az önkormányzat a közterület-foglalásokról és a költségvetés módosításáról is. 
Igen, a belvárosban a közterület-foglalások értékét 30%-kal csökkentettük, emellett pedig költségvetést is módosítottunk. Ugyanis több olyan fajsúlyos kérdés került elő a költségvetés módosításakor, melyet nagyon fontosnak tartott a városvezetés. A ciklus végén különböző út- és járdafejlesztések kaptak még forrást, emellett az Agora-projekt is kapott többletforrást. Ennek célja a sportház felújításának kivitelezése volt. 
A város segített az Erdei iskola úti közműépítő közösségnek. Még ugyan nem része Szombathely belterületének ez a városrész, ám az ott lakók kérésére a város október 1-től átvállalja a közterületi világítás számláit. 

Minden napirendi témát átszőtt a közelgő önkormányzati választás, a politikai kampány.

Igen, ez ilyenkor már szinte természetes. Több érdekes, személyeskedésektől sem mentes felvetések hangzott el mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselőktől. Megszoktuk már. 

Az ülés végén pedig kiderült, hogy még a választások előtt össze kell hívni a ciklus ötvenedik közgyűlését is…
Valóban, hiszen öt ellenzéki képviselő indítványára 15 napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívnia a polgármesternek. A tervek szerint újra napirendre kerül a mostani ciklusról szóló beszámoló is.    

 

közösség

további frisss

lap tetejére