Púposszúnyogok terrorizálhatják a szombathelyieket

Frisss.hu Fotó: Griffin Dill • 2016. augusztus 04., csütörtök •
Ha fájó, duzzadt csípése van, akkor már találkozott is eggyel.
Púposszúnyogok terrorizálhatják a szombathelyieket

Pokolian fájó, nagyon viszkető, szúnyogcsípésre emlékezető kiütésekről számoltak be olvasóink, majd rekordgyorsasággal mi is megtapasztaltuk ezeket. Megkerestük Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvost, hogy mi lehet az oka ezeknek a tüneteknek.

"Több száz szombathelyi és Szombathely környéki lakos jelzett már a háziorvosának, hogy a csípés nagyon viszket, a szúrcsatorna mentén váladékozó seb keletkezik, amit piros udvar vesz körül, az erre allergiásokon több kiütés is jelentkezhet, még akkor is, ha csak egy rovar csípte meg. Valószínűleg szúnyogcsípésről van szó, ami egyéni érzékenység alapján kiválthat kiütéseket. A gázmesterek szerint a púposszúnyog okozhatja ezeket a tüneteket, ennek a fajnak az elszaporodását észlelték a szakemberek." - mondta el lapunknak Dr. Stánitz Éva

Cseszlék

A púposszúnyogok családjába (Simuliidae) tartozhatnak a szombathelyi vérszívók is, azon belül pedig a cseszléknek nevezett csoportba. Ezek kicsi, néhány milliméteres rovarok, Magyarországon több mint 20 (világszerte nagyjából 1800) fajuk fordul elő és árvizes-csapadékos időszakban elszaporodhatnak.

A csípőszúnyoggal ellentétben a púposszúnyog nem szúr annyira mélyre, inkább felszíni hajszáleret keres. A szúnyogokénál szélesebb sebet okoz, aminek a helyén bevérzés alakulhat ki, ezért van az is, hogyha elvakarjuk a csípést, akkor az vérezni kezd. A púposszúnyog némán repül és inkább légy, ezért sokkal közelebbi rokona a bögölynek, mint a szúnyogoknak.

"Pár púposszúnyogot már befogtunk és elküldtük őket Budapestre a laboratóriumba elemzésre, az eredmények pedig jövő hétre várhatóak. Továbbá írtunk a háziorvosoknak is, hogy becsüljék meg a panaszosok létszámát. Akinek nagyon csúnya, az forduljon orvoshoz, őt alergia szerekkel kezelhetik, akinek pedig csak egy-egy csípése van, azok használhatnak csípésekre való gyógyszertári kenőcsöket." - tette hozzá Stánitz Éva.

közösség

további frisss

lap tetejére