Pars Krisztián célja a döntőbe jutás

Szita Róbert Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 10., szerda •
A negyedik olimpiájára készülő címvédő ma hajnalban indult el Rióba.
Pars Krisztián célja a döntőbe jutás

Nem számítottan arra, hogy az olimpia előtt alig több mint egy héttel, csak ilyen állapotban leszek. Nehéz ezzel a helyzettel úgy megállapodnom, hogy tudomásul veszem, hogy akkor most ennyi lesz, illetve ennyi van. Kiszámíthatatlan jelenleg minden, nem erre készültem.

Szeretnék elérni legalább egy 76-77 méteres dobást, túl akarom élni a selejtezőt, minden porcikámmal szeretnék bejutni a tizenkettes döntőbe és ott apait, anyait beleadok majd – nyilatkozta honlapunknak az olimpiai- és Európa-bajnok kalapácsvető.

Az olimpiára történő kiutazás előtti utolsó szombathelyi edzésre Hende Csaba országgyűlési képviselő is kíváncsi volt. A politikus a Dobó SE pályáján mondta el várakozásait.  
Pars Krisztián 4 évvel ezelőtt nemcsak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Londonban olimpiai bajnok lett, hanem azzal is, hogy az akkor már halott mesterének, Németh Pálnak a fotójával körbefutotta az olimpiai stadiont. Ezzel belopta magát minden szombathelyi szívébe – kezdte felidézni a 4 évvel ezelőtti dicsőséges pillanatokat az országgyűlési képviselő.  

Hende Csaba hozzátette, hogy Németh Pálnál szerethetőbb, jobban köztiszteletben álló ember aligha élt az elmúlt évtizedben Szombathelyen. 
Nagyszerű élmény volt az olimpiai bajnokot fogadni 4 évvel ezelőtt a Fő téren. Nagy büszkeség volt számomra, hogy – szombathelyiek ezrei előtt – a honvédelmi miniszterként adható legmagasabb állami kitüntetést, a Hazáért érdemrendet is átadhattam Krisztiánnak – folytatta Hende Csaba. 

Azt várjuk Krisztiántól, hogy Rióban is mindent beleadva és a lehető legnagyobb erőfeszítéssel tisztességes eszközökkel, a sportszerűség minden szabályát betartva az olimpiai eszme szellemében érje el azt a helyezést, azt az eredményt, amely most még ,,bármi” lehet. Sajnos a makacs sérülés még most is hátráltatja a felkészülését és ez rányomta bélyegét a teljesítményére, de ma már az edzéseken 77 méter fölötti átlagot dobott, ami bőven elegendő lenne a döntőbe jutáshoz. Olyan rutinos versenyző, mint amilyen Krisztián, a döntőben bármilyen dobogós hely megszerezhető. A legszebb persze az lenne, hogy megvédje a címét. Egy biztos, mi, szombathelyiek ott állunk majd valamennyien a dobókörben és segítünk a kalapácsnak, hogy még messzebbre repüljön – fejezte az útba indítás előtti gondolatait Hende Csaba, aki a Dobó SE több fiatal kalapácsvetőjével, így az olimpiáról éppen csak lecsúszó Gyurátz Réka felnőtt magyar bajnok kalapácsvetővel is elbeszélgetett. 

Szerdán egyébként Pars Krisztiánon kívül Rióba indult 4 atléta, 4 birkózó, 6 kajak-kenus, 3 öttusázó, 1-1 súlyemelő és triatlonista is. Legtöbbjük a budapesti Syma csarnoknál találkozott hajnali fél ötkor, majd a MOB arany fokozatú támogatója, a HOMM Kft. busza szállította őket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Pars Krisztián pontosan egy hét múlva, augusztus 17-én lép először dobókörbe. A selejtező magyar idő szerint 14 óra 30 perckor kezdődik, a finálé pedig augusztus 19-én lesz.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére