Ortopédsebészet az állatoknál

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. december 03., csütörtök •
Mi az ortopédsebészet, milyen esetek fordulnak elő kisállatoknál, miként változtak a beavatkozások? Ezekre kaphatunk választ Dr. Peresztegi Attilától, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosától.
Ortopédsebészet az állatoknál

Dr. Peresztegi Attila és Dr. Varjú Gábor állatorvos húsz éve kezdték el a kisállatpraxist Szombathelyen. Akkoriban a kisállat-ortopédia, a traumatológia és a csontsebészet még gyerekcipőben járt a régióban. Ha töréses problémák adódtak, akkor leginkább még a régi, hagyományos merevkötéseket, síneskötéseket alkalmazták. A két szakember olyan helyen volt gyakorlaton, ahol ilyen beavatkozásokat is végeztek. Varjú Gábor a székesfehérvári kórházban volt gyakornok, ahol részt vett a sebészeti műtétekben. Amikor ketten elindították a praxist, akkor felvetette, hogy az ortopédiát hangsúlyossá kellene tenni.

Eleinte alap csontsebészeti eszközökkel dolgoztak. A kezdeti műtétek „erősen tankönyv szagúak voltak” - fejtette ki Peresztegi Attila. Több műtétet követően már egyre komolyabb dolgokat tanultak. Többször jártak a fővárosban is, ahol képzéseken vettek részt. Peresztegi Attila a budapesti Primavet klinikán szerzett fontos tapasztalatokat egy állatorvostól. A csontsebészettel komolyabban tizenöt-tizenhét éve foglalkoznak. Ehhez tudni kell, hogy a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesületnek ő is tagja. A szervezet az egész ország területéről egyesíti azokat az állatorvosokat, akik magasabb szinten űzik az ilyen jellegű beavatkozásokat.

Komoly felkészülés, esetprezentáció és felvételi vizsga szükséges. A társaság komoly belső képzéseket is tart. Egy évben három-négy olyan összejövetel van, ahol a mintegy negyven főből álló tagság megjelenik. A szervezet orvosainak eloszlásánál elmondható, hogy a főváros és az Alföld nagyon erős, a Dunántúlon pedig mindössze öt ember tevékenykedik (Szombathelyen kívül Tatabányán, Székesfehérváron, Mohácson és Pécsen). Budapesten és az alföldi városokban többen vannak, csak Debrecenben öten végeznek komoly ortopédiai beavatkozásokat.

A leggyakoribbak az ízületsebészeti műtétek: például a térdízületnél az első keresztezőszalag-szakadás, annak a pótlása, kistestű kutyáknál a térdkalács ficam, annak különböző fokozatai. Több a gerincsebészeti beavatkozás, például a tacskóbénulás, ami porckorongsérv miatt alakul ki. Ezek már olyan komoly műtétek, amelyeket az egyesület tagjai közül is kevesen végeznek. Vannak, akik végeznek ilyen műtéteket, csak ők nem tagjai a szervezetnek. Húsz-harminc orvos van, aki hozzányúl a gerinchez. Gyakori a balesetes kisállat, a legdurvábbak pedig a vadászbalesetek (lőtt sérülések, csontsérülések). Ilyenkor a csont a lövésék hatására szinte szétrobban.

Ez egy dinamikusan fejlődő tudományág, folyamatosan változik. Szükség van arra, hogy az állatorvos ismerje az adott kor legjobb technikáját, és ezt meg is tudja csinálni. Ehhez kellenek a továbbképzések. Ilyen beavatkozásokból egyébként naponta három-négy van. Ezek kifejezetten csak ortopédiai, ízületsebészeti, neurológiai műtétek.

A Szombathelyi Állatkórház vonzáskörzete nagy terület. Az intézmény a nyugat-magyarországi régióban egyedülálló. Győr-Moson-Sopron megyéből, a Balaton környékéről, Nagykanizsa felől, és a nyugati országokból is érkeznek ide (Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország).

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b
Adószám: 26866996-2-18

Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

Bővebb információ itt.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére