Nem örülnek, de nem is pánikolnak a Brexit miatt az Angliában élő szombathelyiek

frisss.hu • 2016. június 27., hétfő •
Meglepte őket az eredmény, de egyelőre nem aggódnak a kint élők – az Európai Uniós tagságra vonatkozó brit népszavazás rengeteg kérdést vet fel szerte Európában. Két napja felbolydult az öreg kontinens, mindenki a lehetséges következményekről beszél. Elsőként Angliában élő szombathelyieket kérdeztünk a Brexitről, de cikkünkben megszólalnak Hollandiában, Svájcban és Írországban élő szombathelyiek is.
Nem örülnek, de nem is pánikolnak a Brexit miatt az Angliában élő szombathelyiek

Szilvi (ápolónő, London)

„Nagyon vegyes a hangulat. Egyértelmű, hogy az angolok boldogok, de mi európaiak nagyon nem. Nem tudom, mi lesz a jövőben, mindenki aggódik, hogy maradhat-e vagy mennie kell haza. Én 8 éve élek Londonban, és ha körülnézek, azt látom, mindenhol "bevándorlók" dolgoznak. Például az én munkahelyemen csak egy angol kollégám van. Szerintem az a kérdés, ki fog a jövőben itt dolgozni, ha minket hazaküldenek.”

Ágnes (készletgazdálkodási csoportvezető, London)

„Mi már 8 éve élünk Angliában, így izgatottan vártuk a szavazás eredményét. Nem örültünk, hogy így döntöttek a britek, de pánikba sem estünk. Szerintem sokan túlreagálják az eseményeket, már egyből arról beszélnek, hogy a vendégmunkások mehetnek haza, stb. Pedig azért nem eszik ilyen forrón a kását! Évekig húzódhat, míg egyezségre jut az ország az Unióval, és szerintem ez inkább majd az újonnan ide települni vágyókat érinti, mint azokat, akik már évek óta becsülettel dolgoznak a szigetországban. A szavazók közül sokan szerintem érzelmi alapon döntöttek, nem feltétlenül a teljes kép ismeretében! Sokan csak azt látják, hogy az ország mennyi pénzt fizet az Unióba és mennyi menekültet kell befogadnia, viszont az Unió gazdasági előnyeit nem ismerik. Sajnáljuk, hogy ez lett a referendum végkimenetele, de bízunk benne, hogy ez nem fogja kedvezőtlenül befolyásolni az életünket!”

Tibba (Leeds)

„Bár az utóbbi hetek nyilatkozatai előre jelezték a kilépést, mégis valahogy meglepő és drámai hatású volt. Bár én Yorkshire-ben élek, ami kilépéspárti, de a maradásra szavaztam volna. A londoni barátaim ki vannak akadva. Sokan a hazaküldéstől félnek. Én nem félek, nagyon radikális, minket érintő változásokra pedig nem számítok. Ha esetleg mégis, akkor az nem holnap vagy holnapután következik be.”

És mit gondolnak a más európai országban élők?

Hajnalka (kontroller, Amszterdam)

„Itt Hollandiában inkább csalódottak kicsit az eredménnyel kapcsolatban, de nincs pánikhangulat. Nem sok esélyt latok arra, hogy egy Nexitre is sor kerüljön. A hollandok inkább esélykent látják ezt arra, hogy az EU-nak felnyíljon majd a szeme, és pozitív változások következzenek be az Unión belül. Ugyanakkor a kereskedelemre biztosan hatással lesz ez a döntés: Hollandia egyik alapvető bevételforrása a kereskedelem, es sokat exportál Angliába.

Ugyanakkor az átlagember nem aggódik azon, hogy az ő anyagi helyzetét Anglia kilépése befolyásolja-e majd. Inkább az itt élő angolok félnek attól, hogy olyan megegyezések születnek, amelyek alapján vízumra lesz szükségük ahhoz, hogy itt maradhassanak és vállaljanak munkát, vagy szimplán hazaküldik őket egyszer csak. Főleg a fiatalabb korosztály, akik idejöttek tanulni, dolgozni, vagy akár családostul telepedtek le. Engem direkt módon egyébként nem befolyásol a döntés, viszont megmondom őszintén, eszembe jutott, hogy ki lesz a következő? Vajon Magyarország hogy gondolkozik erről a kérdésről? Ezért azt tervezem, hogy a magyar mellett igényelni fogom a holland állampolgárságot, biztos ami biztos, nehogy egyszer hazaküldjenek.”

Orsi (Dublin)

„Írországban is mindenkit sokkolt az angolok döntése, nem gondoltuk volna, hogy a kilépésre szavaznak többen. Írországot nagyban érinti a Brexit, szoros gazdasági, politikai viszony van a két ország között. Sok-sok kérdés felmerült a magyar és ír barátaink között. Újra határok választják majd el Észak-Írországot? Mi lesz a sok külföldivel Angliában? Mi lesz a sok angol munkavállalóval Írországban, a sok angol vállalkozóval Spanyolországban, Máltán? Vajon más országok is a kilépést fontolgatják?

Az írek egyébként elkötelezett EU-pártiak, képesek együtt élni a külföldi bevándorlókkal, tisztában vannak azzal, hogy az Unió nélkül nem tartanának ott, ahol most. Senkivel nem találkoztam, aki bármilyen formában is igazat adna a Brexit-párti angoloknak. Az örök optimisták szerint nagy fejlődés varható a kilépés után, sok angol cég át fog költözni ide, és ha a kereskedelemmel kapcsolatban megszületnek az új szabályozások, akkor ha döcögősen is, de talán jól jövünk ki az egészből. Az angolok meg majd megbánják, hogy a népszavazás másnapján kezdtek csak el googlizni, mi is az az EU.”

Péter (Svájc)

„Svájcot nem különösebben rázta meg a döntés, én úgy tapasztalom, sokan azt gondolják, hogy nem működik az Unió. Svájc független, ráadásul föderális berendezkedésű is, szóval érthető okokból az átlag svájcinak az EU gondolata sem túl kecsegtető. A Brexitet persze lehozta az összes média, de inkább tárgyilagos megközelítéssel, és a jövőre koncentrálva, kész ténynek véve a döntést.”

közösség

további frisss

lap tetejére