Nagy Háború: Lombhullásra hazatérnek a csapatok

SzR-BB-HCs • 2015. április 10., péntek •
A múlt évben volt az első világháború kitörésének 100. évfordulója, amelynek tiszteletére a magyar kormány emlékévvé nyilvánította 2014-et, ehhez csatlakozott Szombathely városa is. A programsorozat az idei évben 12 helyszínen folytatódik, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum 19 programot szervez. Az emlékév tisztelgés a háborús hősök és az áldozatok emléke előtt, valamint jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet Szombathely és Vas megye első világháborús emlékeire, köztéri szobraira, hősi temetőire - nyilatkozta frisss.hu-nak Tilcsik György, a Vas megyei levéltár igazgatója.
Nagy Háború: Lombhullásra hazatérnek a csapatok

A programsorozat legfontosabb állomása „Az I. világháború emlékezete Vas megyében” című kiállítás, amelyet a Vas megyei levéltár és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum egy rendkívüli gyűjtés keretében szervezett meg. A kezdeményezés lényege, hogy privát tulajdonosoktól gyűjtik be az I. világháborús tárgyakat, iratokat, fényképeket, naplókat és nyomtatványokat, amelyeket lehetőség szerint konkrét személyekhez lehet kötni és ezáltal a háborúnak egy olyan aspektusát tudják megismertetni az érdeklődőkkel amit, egyébként nem – tette hozzá Tilcsik György igazgató.
Az emlékév szervezői a programsorozat megvalósításával bemutatják a száz évvel ezelőtti történelmi eseményeket, felidézik a hétköznapi hősök emlékét.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére